Krievijas Bruņotie spēki jau saņēmuši jaunās bruņutransporta platformas "Armata" testa versijas, kuras pēc nepieciešamības būs pārbūvējamas par konvencionālu tanku, bruņutransportieri, artilērijas vai raķešu palaidēju, kā arī pilnībā robotizētu bruņotu kaujas mašīnu, ziņo Kremļa sponsorētā raidorganizācija RT.

Jaunās platformas izstrādei uzņēmumam "Uralvagonzavod" bijuši nepieciešami pieci gadi. Šobrīd sagatavoti pirmie bruņutransportieru un tanku "Armata" testa modeļi. Krievijas Aizsardzības ministrija jau tos iekļāvusi jaunajā pasūtījumu sarakstā, ziņo aģentūra TASS. Šobrīd armijai piegādātas pirmās 20 smagās tehnikas vienības, lai ar tām būtu iespējams veikt mācības.

Izstrādātās platformas raksturlielumi esot slepeni, taču jau drīzumā pirmie modeļi tikšot parādīti sabiedrībai un tas varētu notikt šī gada "Uzvaras dienas" parādē 9. maijā Maskavā. Savukārt labāk iepazīt jaunos ieročus varēšot septembrī plānotajā bruņojuma izstādē "Russia Arms Expo 2015".

"Armata" izstrādē esot ņemti vērā visi pēdējās desmitgades ievērojamākie izgudrojumi bruņojuma un transporta jomā.

Platformas izmantošanas iespējas ir milzīgas, taču zināms, ka tās pārveidošana par tanku "T14" paredz platformu aprīkot ar attālināti vadāmu tornīti ar 125mm gludstobra lielgabalu. Tā spēks tiek lēsts lielāks par vienu no līdz šim par visspēcīgākajiem uzskatītajiem lielgabaliem - vācu "Leopard-2 Rheinmetall" 120 mm lielgabalu. 125mm lielgabalam ir arī par aptuveni 15-20% lielāka precizitāte

Krievijas mediji raksta, ka "Armata" var tikt aprīkota arī ar speciāli tai veidotu 152mm lielgabalu, kas tādā gadījumā būtu visu laiku spēcīgākais lielgabals, kas uzstādīts uz pamata kaujas tanka.

Tanka tornis būs aprīkots arī ar 30mm ieroci, kas paredzēts dažādu, tostarp gaisā esošu mērķu, piemēram, lidmašīnu un helikopteru iznīcināšanai. Savukārt cits uz tā uzstādītais 12,5mm ierocis paredzēts ienākošo lādiņu, piemēram, prettanku raķešu iznīcināšanai. Tas spējot neitralizēt lādiņus, kuri tuvojas pat ar 3000 metru sekundē lielu ātrumu.

Savukārt tanka apkalpe būtu droši noslēgta kapsulā ar vairākkārtīgu bruņu kārtu, kas to atdala arī no munīcijas kambara.

Tanks ir pilnībā datorizēts un aprīkots ar visa veida sensoriem, kā dēļ tam nepieciešama tikai divu apkalpes personu liela komanda. Paredzams, ka platforma nākotnē pielāgojama arī pilnībā robotizētu kauju veikšanai bez apkalpes.

"Armatas" platformai ir pilnībā mehanizēta elektriskā ātrumkārba un to darbina 1200 zirgspēku dīzeļmotors.

Tiek lēsts, ka Krievijas Bruņotie spēki pasūtījuši 2300 šādu smago ieroču vienību, raksta RT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!