Foto: EPA-AFI

Krievija aizliegusi iebraukt valstī amerikāņu žurnālistam Deividam Seteram, kurš atspoguļoja masu protestus Ukrainā, vēta mediji.

ASV vēstniecība Maskavā ir informēta par šo soli un iesniegusi oficiālu diplomātisku protestu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" un "Radio Brīvība" (RFE/RL) prezidents Kevins Klouzs.

RFE/RL mēģinājumi iegūt paskaidrojumus no Krievijas varasiestādēm bijuši nesekmīgi.

Šāds Maskavas solis, kas sperts neilgi pirms Soču ziemas olimpisko spēļu sākuma, visticamāk, vēl vairāk saasinās Maskavas un Vašingtonas attiecības.

Tas ir viens no pirmajiem gadījumiem kopš Aukstā kara beigām, kad ASV žurnālistam aizliegts iebraukt Krievijā.

"Man tika teikts, ka mana klātbūtne Krievijā drošības iestāžu skatījumā ir nevēlama. Izņemot to, citi iemesli netika sniegti," ziņu aģentūrai AFP atklāja Seters, kurš pašreiz atrodas Londonā.

"Manas mantas ir Maskavā, kur man ir dzīvoklis. Bet bez atļaujas iebraukt valstī es tās nevaru atgūt. Es vēlētos atgriezties Maskavā, lai strādātu, bet bez vīzas to nevaru," norādīja žurnālists.

Seters dzīvo un strādā Krievijā kopš 2013.gada septembra kā RFE/RL padomnieks. Viņš gatavo reportāžas arī RFE/RL Krievijas dienestam, kā arī taisa intervijas un raksta rakstus citām ziņu vietnēm.

"Problēmas sākās, kad viņš mēģināja doties atpakaļ uz Krieviju no Ukrainas, kur atspoguļoja protestus," atklāja RFE/RL preses pārstāve.

Decembrī Seters saņēma paziņojumu, ka viņa vīzas pieprasījums ir apstiprināts, bet vēlāk amatpersona no Krievijas vēstniecības Kijevā viņam paziņoja, ka viņa klātbūtne Krievijā tiek uzskatīta par nevēlamu un viņa vīzas pieprasījums ir noraidīts.

Klouzs RFE/RL tīmekļa vietnē norādījis, ka Krievijā pasludināšana par "nevēlamu" ir pielīdzināma "persona non grata" statusam.

"Mēs nevēlamies neko vairāk, kā to, lai Setera kungs varētu nekavējoties atgriezties Maskavā," uzsvēra RFE/RL prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!