Foto: stock.xchng

Krievijas parlaments šonedēļ izskatīs likumprojektu, kas paredz nevalstiskās organizācijas (NVO), kuras saņem finansējumu no ārvalstīm, reģistrēt kā "ārvalstu aģentus".

Likumprojekts izstrādāts pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsūdzēja ASV Valsts departamentu par to opozīcijas aktīvistu finansēšanu, kas protestē pret viņa valdīšanu valstī.

"Izskatīšana pirmajā lasījumā plānota piektdien. Otrais un trešais lasījums būs nākamnedēļ," pirmdien paziņoja valdošās partijas "Vienotā Krievija" deputāts Aleksandrs Sidjakins, kas ir viens no likumprojekta autoriem.

Likumprojekts paredz, ka visas NVO Krievijā, kas tiek finansētas no ārvalstīm un iesaistās politikā vai darbojas ārvalstu vai citu starptautisko finansētāju interesēs, būs jāreģistrē kā "ārvalstu aģenti" un varas iestādes veiks daudz detalizētākas šo organizāciju darbības pārbaudes.

"Vienotā Krievija" paskaidroja, ka izstrādātā likumprojekta mērķis ir atturēt ārvalstu finansētu nevalstisko organizāciju ietekmi Krievijas iekšpolitikā un tādējādi valsts likumi tiek pielīdzināti ASV spēkā esošajiem likumiem šajā jautājumā, jo "acīmredzams, ka mūsu likumos ir robi".

Sidjakins arī bija viens no autoriem, kas izstrādāja pagājušajā mēnesī pieņemto likumprojektu, kurš nosaka lielākas soda naudas likumu pārkāpušajiem opozīcijas aktīvistiem.

Pirms parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām pērn decembrī Putins, kas tolaik bija valsts premjerministrs, nosodīja Rietumu mēģinājumus "ietekmēt vēlēšanu kampaņas gaitu", izmantojot Krievijas NVO, norādot, ka "tā ir vējā izsviesta nauda".

Viņa kritika tika uztverta kā galvenokārt vērsta pret Maskavā bāzēto organizāciju "Golos" ("Balss"), kas finansējumu saņem no ārvalstīm un uzrauga vēlēšanu kampaņu un balsojumu norisi. "Golos" vairākkārt norādīja uz dažādiem pārkāpumiem decembrī notikušajās Valsts domes vēlēšanās un martā notikušajās prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja Putins un pēc četru gadu pārtraukuma atgriezās Kremlī.

NVO Krievijā, kas saņem finansējumu no ārvalstīm, paudušas bažas, ka likumprojekts kavēs to darbību un vēl vairāk sabojās to tēlu Krievijas iedzīvotāju acīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!