Foto: Reuters/Scanpix

Krievija apsver iespēju atjaunot savu militāro klātbūtni Kubā un Vjetnamā, atsaucoties uz aizsardzības ministra vietnieka Nikolaja Pankova teikto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pankovs piektdien Krievijas parlamentā paziņoja, ka tiek pārskatīts lēmums par šo divu bāžu slēgšanu pirms vairāk nekā desmit gadiem. Plašākus komentārus amatpersona nesniedza.

PSRS militārais izvietojums Kubā un Vjetnamā bija nozīmīgs tās militārās varas elements Aukstā kara gados. Pēc PSRS sabrukuma Krievija savu karogu izlūkošanas bāzē Kubā un flotes bāzē Vjetnamā nolaida divtūkstošo gadu sākumā.

Paziņojums nācis klajā laikā, kad pieaugusi spriedze ASV un Krievijas attiecībās saistībā ar karu Sīrijā.

Jau pirms diviem gadiem Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka tiek domāts par iespējām atvērt militārās bāzes Kubā, Vjetnamā, Singapūrā un Nikaragvā.

Šajā pašā piektdienas sēdē Valsts dome ratificēja vienošanos ar Damasku, kas paredz krievu militārā kontingenta izvietošanu Sīrijā uz neierobežotu laiku.

Krievija aviobāzi Sīrijā, kuras valdības spēkus tā atbalsta ar gaisa uzlidojumiem, sāka veidot 2015. gadā. Hmeimimas aviobāzes atvēršana netālu no Latākijas ir pirmā reize 40 gadu laikā, kad Krievija ieguvusi un nostiprinājusi gaisa spēku bāzi Vidusjūrā.

Sīrijas ostā Tartūsā darbojas arī Krievijas flotes atbalsta bāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!