Foto: AFP/Scanpix

Krievija ceturtdien paziņoja, ka ar aizdomām vēro ASV atbalstītos centienus izveidot Sīrijas draugu koalīciju, kas jau tuvākajā laikā varētu tikties Turcijā, lai koordinētu humānās palīdzības sniegšanu Sīrijas opozīcijas spēkiem.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs skaidroja, ka ideja par Sīrijas draugu grupas veidošana atgādina par to, kā Vašingtona sapulcināja līdzīgi domājošas valstis pirms gaisa triecienu operācijas Lībijā, pret kuru asi iebilda Krievija.

"Mēs principā ar piesardzību vērojam formējumus, kuru likumīgām tiesībām risināt konkrētus starptautiskus jautājumus mēs neticam," viņš teica žurnālistiem Maskavā.

"Mums ir bijusi slikta pieredze, strādājot tādos veidojumos, un piesardzīgi raugāmies uz dažādām kontaktgrupām un draugu grupām," klāstīja Lukaševičs, atgādinot, ka "tāda neveiksmīga pieredze bija Lībijā".

Ārlietu ministrijas pārstāvis piebilda, ka Krievija pretojas jebkādām koalīcijām, kuru uzdevums ir "ierosināt ārvalstu iejaukšanos" citas valsts iekšējās lietās.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone šonedēļ teica, ka atbalsta ideju par Sīrijas draugu grupas izveidi, palielinoties upuru skaitam, prezidenta Bašara al Asada spēkiem ar militāru spēku apspiežot nemierus.

Turcija trešdien paziņoja, ka plāno pēc iespējas ātrāk rīkot tikšanos, lai ar reģionālajiem un starptautiskajiem partneriem kopīgi meklētu Sīrijas krīzes risinājumu.

ASV Valsts departamenta amatpersona atzina, ka Turcijas ierosinātā tikšanās ir pasākumu paketes daļa, lai izveidotu Sīrijas draugu grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!