Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" par "sirdsapziņas cietumniekiem" atzinusi opozicionāra Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonda" (FBK) darbiniekus, kuri 26. martā aizturēti organizācijas birojā un apcietināti uz 15 diennaktīm, vēsta raidsabiedrība BBC.

26. martā visā Krievijā notika pret korupciju vērsti protesti, kuriem daudzās vietās, tostarp Maskavā, varasiestādes nebija devušas atļauju. Protestu galvenais dzinējspēks bija Navaļnija vadītā fonda pētījums par premjerministra Dmitrija Medvedeva slepenajiem īpašumiem.

Protesta akcijas bija negaidīti apmeklētas – tās notika aptuveni 100 Krievijas pilsētās. Aptuveni 1000 cilvēkus aizturēja policija – visvairāk Maskavā.

Pats Navaļnijs tika aizturēts mītiņa pirmajās minūtēs un tika apcietināts uz 15 diennaktīm.

Tāpat policija ieradās FBK birojā Maskavā, no kura tika straumētas tiešraides no protestiem dažādās Krievijas vietās. Visi birojā esošie darbinieki un aktīvisti tika aizturēti.

"Amnesty International" norāda, ka vairākas dienas ilgušās biroja pārmeklēšanas laikā likumsargi varētu būt pārkāpuši savas pilnvaras, un aicina aizturētos darbiniekus atbrīvot.

"FBK darbinieku un brīvprātīgo aizturēšana deva varasiestādēm iespēju birojā veikt kratīšanu, izņemt datorus un dokumentus. Nav izslēgts, ka uzbrukums FBK bija ne tikai ar mērķi traucēt fonda darbību, bet arī, lai noskaidrot tā informācijas avotus," teikts "Amnesty International" paziņojumā.

Pret fondu ierosināta lieta aizdomās par neiecietības vai naida kurināšanu, atklāja FBK direktors Romāns Rubanovs.

Darbinieki, kas protestu laikā atradās birojā saukti pie administratīvās atbildības – policija apgalvo, ka viņi atteikušies pamest ēku. No aizturētajiem cilvēkiem 12 piespriests piecu līdz 15 diennakšu arests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!