Foto: AP/Scanpix

Krievijas policija ceturtdien Sočos arestējusi pazīstamo vides aktīvistu Andreju Rudomahu, kurš atklāti kritizējis pilsētas attīstības plānu, kas tiek īstenots, gatavojoties ziemas olimpiskajām spēlēm.

Rudomahs arestēts par neslavas celšanu tiesnesim. Aktīvists gan viņam adresētos pārmetumus noraida, uzskatot to par kārtējo varasiestāžu mēģinājumu izdarīt spiedienu uz viņu un viņa vadīto nevalstisko organizāciju, kas iestājas par vides aizsardzību Ziemeļkaukāzā.

Rudomahs, kurš ir arī liberālās partijas "Jabloko" koordinators Krasnodaras dienvidos, tika arestēts uz ielas. Aktīvists norāda, ka pirms tam ticis izsekots un viņa sarunas noklausītas.

Par neslavas celšanu tiesnesim Krievijā var tikt piespriesta divu miljonu rubļu (32 000 latu) liela sodanauda vai 360 stundas sabiedriskā darba.

Rudomaha vadītā organizācija ir ļoti kritiski noskaņota pret Soču attīstību pirms olimpiādes, sevišķi bažījoties par nodarītajiem postījumiem Melnās jūras pludmalēm, Soču Nacionālajam parkam un Kaukāza rezervātam, kas ir ar likumu aizsargātas teritorijas.

Varasiestāžu spiediena dēļ pagājušajā gada nogalē no Krievijas bija spiests aizbēgt vides aizstāvis un opozīcijas aktīvists Surens Gazarjans, kurš jau vairākus gadus iesaistījies protesta akcijās, iestājoties pret pārkāpumiem, kas pieļauti, Krievijai gatavojoties 2014.gada olimpiskajām spēlēm.

Gazarjans ir zoologs un starptautiski atzīts Ziemeļkaukāza reģiona sikspārņu eksperts.

Vēl viens Šoču vides aktīvists - Vladimirs Kimajevs - nesen cieta aizdomīgā autoavārijā. Viņš pieļauj, ka viņa mopēdam tīšām sabojātas bremzes, lai viņš ciestu negadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!