Foto: Sputnik/Scanpix

Uzticības līmenis starp Maskavu un Vašingtonu prezidenta Donalda Trampa laikā ir pat zemāks nekā tas bija viņa priekšgājēja Baraka Obamas gados, uzskata Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

Putins to atzina intervijā TV kanālā "Mir", atbildot uz jautājumu, vai Krievijas attiecības ar ASV kopš Trampa stāšanās amatā ir pasliktinājušās, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

"Var teikt, ka uzticības līmenis darba līmenī, sevišķi militārā jomā, nav palicis labāks, bet, visticamāk, degradējies," teica Putins.

Interviju "Mir" Putins sniedza neilgi pirms trešdien Maskavā notikušās ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona tikšanās ar Krievijas Ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Tikšanās noritēja apstākļos, kad ievērojami pasliktinājušās Maskavas un Vašingtonas attiecības pēc tam, kad pēc Trampa rīkojuma ASV karakuģi 7. aprīlī raidīja spārnotās raķetes pa Sīrijas valdības spēku aviobāzi. Tramps šādā veidā reaģēja uz 4. aprīlī Sīrijā notikušu ķīmisko uzbrukumu, kurā tiek vainots Krievijas atbalstītā sīriešu prezidenta Bašara al Asada režīms.

Gan Tilersons, gan pats Tramps pēc valsts sekretāru tikšanās Maskavā paziņoja, ka ASV un Krievijas attiecības varētu būt nonākušas visu laiku zemākajā punktā.

Jāatgādina, ka Krievija, kuru ASV dienesti tur aizdomās par iejaukšanos pērnajā gadā notikušo prezidenta vēlēšanu procesā, sākotnēji bija ļoti optimistiska par Trampa politiku attiecībā pret Krieviju.

Tramps savā priekšvēlēšanu kampaņā solīja uzlabot attiecības ar Maskavu un 2015. gada augustā prognozēja, ka viņam būs labas attiecības ar Putinu.

Tā paša gada decembrī Putins paziņoja, ka Tramps ir "ļoti spilgts un talantīgs cilvēks" un slavēja viņa vēlmi uzlabot attiecības ar Maskavu.

2016. gada 8. septembrī intervijā BBC Tramps solīja, ka uzvaras gadījumā viņam būs "ļoti, ļoti labas" attiecības ar Putinu un Maskavu. Trampu slavēja prokremliskie politologi, Krievijas deputāti un senatori. Vladimirs Žirinovskis pat sarīkoja Trampa ievēlēšanai veltītu banketu.

Tiesa, pēc Trampa ievēlēšanas sankcijas pret Krieviju netika atceltas un Krimas okupācija netika atzīta. Tieši pretēji, šādas Maskavas cerības drīz saka gaist, kad Baltais nams paziņoja, ka Tramps sagaida okupētās Krimas atdošanu Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!