Foto: PantherMedia/Scanpix
Krievijas Murmanskas pilsētas tiesa piespriedusi četru miljonu rubļu (53 000 eiro) naudassodu pērnruden Barenca jūrā aizturētā Lietuvā reģistrētā zvejas kuģa "Jūros vilkas" īpašniecei - kompānijai "Arctic Fishing" - un atļāvusi kuģim atstāt Murmanskas ostu.

Kā pastāstījis "Arctic Fishing" direktors Dovīds Kodis, visa apkalpe atgriezusies kuģī un tas jau atrodas Norvēģijas ūdeņos.

"Esam cietuši zaudējumus dīkstāves dēļ. Ceram, ka šāda nepatīkama situācija neatkārtosies. Šobrīd varam uzelpot vieglāk," viņš norādījis.

Jau ziņots, ka Krievija 18.septembrī aizturēja Lietuvā reģistrēto kuģi Barenca jūrā, apgalvojot, ka "Jūros vilkas" iebraucis šīs valsts ekonomiskajā zonā un tur nodarbojies ar nelikumīgu krabju zveju, un ar varu aizvilka kuģi uz Murmanskas ostu. Savukārt Lietuva izteica pārliecību, ka Krievija kuģi aizturējusi Ziemeļaustrumatlantijas Zvejniecības komisijas (NEAFC) pārraudzītajā zvejas akvatorijā.

Vēlāk izrādījās, ka jau jūnijā Krievija un Norvēģija noslēdza divpusēju vienošanos zvejniecības jomā, kas paredz paplašināt Krievijas īpašās ekonomiskās zonas robežas. Par to informēta arī NEAFC, taču pārējām dalībvalstīm nekas nav ziņots.

Lietuva paudusi viedokli, ka NEAFC būtu jāuzņemas atbildība un jākompensē kompānijai piespriestais naudassods. Tā arī vērsusies pie Eiropas Komisijas (EK) un lūgusi šai strīdā aizstāvēt tās intereses.

Kodis pateicies Lietuvas varasiestādēm par šo ierosmi un atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!