Starptautiskais Sarkanais Krusts ir saņēmis no Krievijas informāciju par humāno konvoju, ko Maskava nosūtījusi uz Ukrainu, bet gaida vēl detalizētāku informāciju, aģentūrai UNIAN pastāstījis organizācijas pārstāvis Andre Leršs.

"Mēs saņēmām datus, bet gaidām vēl detalizētāku informāciju par humānās palīdzības saturu," norādīja Leršs. Sarkanajam Krustam nepieciešams vairāk konkrētas informācijas tāda mēroga operācijas īstenošanai, viņš skaidro.

Tāpat organizācijai neesot zināms, kad tieši konvojs sasniegs Ukrainu. "Man nav atbildes uz šo jautājumu. Tas ir sarežģīts pa tiem, kas nodarbojas ar loģistiku. Jūs saprotiet, par cik garu konvoju ir runa, kad mēs runājam par tādu kravu daudzumu - 280. Tas ir liels konvojs, tāpēc grūti prognozēt, kad tieši tas sasniegs Ukrainas robežu," pastāstīja Leršs.

Uz jautājumu, vai Krievijas puse zina par Ukrainas vēlmi kravu uz robežas pārkraut un nelaist Krievijas auto tālāk Ukrainā, Laršs norādīja, ka, domājams, puses par to vēl turpina vienoties.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija publicējusi video, kurā informē, ka Krievija, vienojoties ar Ukrainu un Starptautisko Sarkano Krustu ir nosūtījusi humānās palīdzības kravu ar pārtiku, medikamentiem un elektrības ģeneratoriem.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

"Turklāt Krievija nākusi pretī Ukrainas puses vēlmēm par kolonnas kustības maršrutu, kravu pārbaudi un citām operācijas detaļām," teikts paziņojumā.

Humānajā operācijā iesaistītas 262 tehnikas vienības, no kurām 189 kravas automašīnas ar piekabēm ved 1809 tonnas materiālo līdzekļu un elektrostacijas.

Pavisam kravā ir 69 elektrostaciju komplekti, 400 tonnas dažādu putraimu, 340 tonnas gaļas konservu, 30 tonnas sāls, 100 tonnas cukura, 60 tonnas piena konservu, 0,8 tonnas tējas, 679 tonnas pudelēs pildīta ūdens, 62 tonnas bērnu pārtikas, 54 tonnas medicīnas preču, kā ari 12 300 guļammaisu, norādīts Krievijas paziņojumā.

Vēstīts, ka Sarkanā Krusta pārstāvis Leršs iepriekš informēja, ka Krievija nav nosūtījusi sarakstu ar precēm, kas atrodas palīdzības konvojā.

Par to, ka Krievijas sūtīto palīdzības kravu Sarkanais Krusts nav sertificējis, otrdien paziņoja arī Ukrainas Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko.

Ukrainas bijušais prezidents Leonīds Kučma otrdien pavēstīja, ka Krievijas humānās palīdzības konvojs Ukrainas robežu šķērsos Harkovas apgabalā caur Ukrainas kontrolētu robežpunktu, kas ir viena no Kijevas prasībām.

Savukārt Ukrainas prezidenta administrācija paskaidroja, ka Krievijas automašīnas Ukrainā netiks ielaistas, bet uz robežas palīdzības krava tiks pārkrauta Sarkanā Krusta sarūpētās automašīnās un nogādāta iedzīvotājiem pēc organizācijas ieskatiem. Ukrainas puse visu kontrolēšot un jebkura nesankcionēta konvoja iebraukšana no Krievijas tiks uzskatīta par agresiju.

Vēstīts, ka Krievija pirmdien paziņoja, ka nosūta uz Ukrainu humānās palīdzības konvoju, kas esot saskaņots ar Sarkano Krustu. Paziņojums izraisīja pamatīgu apjukumu un neskaidrības, kas un vai sūta humāno palīdzību Ukrainai. Palīdzības konvoju nepavadīšot Krievijas karavīri, vēlāk paziņoja Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Rietumos un Ukrainā ir bažas, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt ievest Ukrainā karavīrus un ieročus. NATO atzīst, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespējams.

Ukrainas valdība piektdien informēja, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidroja Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien norādīja, ka Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību,bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!