Foto: AFP/Scanpix

Krievija dzēsusi pēdējo no Padomju Savienības (PSRS) mantoto ārējo parādu, atmaksājot Bosnijai un Hercegovinai 125 miljonus dolāru, liecina informācija Krievijas Finanšu ministrijas internet vietnē.

Nauda Bosnijai un Hercegovinai pārskaitīta jau 8. augustā, teikts iestādes paziņojumā. Priekšpēdējo PSRS parādu Kremlis dzēsa februārī, atmaksājot Maķedonijai 60 miljonus dolāru.

Abas šīs valstis neatkarību ieguva pēc Dienvidslāvijas sabrukuma pagājušā gadsimta beigās, taču izcīnīja tiesības pretendēt uz daļu PSRS parāda pret nu jau neeksistējošo valstu apvienību.

Pašas Krievijas ārējais parāds pašlaik ir vairāk nekā 50 miljardi dolāru, norāda portāls RBK. Taču tas Maskavai nav traucējis pēdējos gados dzēst citu valstu saistības pret Krieviju vairāk nekā 80 miljardu dolāru apmērā.

Krievija kā PSRS tiesību pārņēmēja mantoja arī padomju laika parādus. PSRS parāds uzkrājās dažādos veidos. Saistības pret Rietumiem sāka krāties pēc 1983. gada, bet parāds Dienvidslāvijai radās tirdzniecības rezultātā, atšķiroties importa un eksporta apjomiem.

2006. gadā Krievija atmaksāja parādu tā sauktajam Parīzes klubam (19 kreditori, pārsvarā no Rietumu bloka, tostarp ASV un Lielbritānija). PSRS sabrukuma brīdī parāds Parīzes klubam sasniedzis aptuveni 60 miljardus dolāru.

Pēc PSRS sabrukuma Krievijas Federācija kopumā mantoja vairāk nekā 66 miljardu dolāru lielu ārējo parādu. Parāda atdošana ir vairāk politisks, nekā ekonomisks jautājums, uzskata eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!