Foto: AFP/Scanpix

Krievijas delegācija nav ļāvusi ANO Drošības padomei pieņemt paziņojumu par uzbrukumu Ukrainas pilsētai Mariupolei, atsaucoties uz kādu diplomātu, kurš vēlējies palikt anonīms, vēsta aģentūra "Reuters".

Šo informāciju mikroblogošanas vietnē "Twitter" apstiprinājis arī Lielbritānijas pārstāvis Drošības padomē Leils Grants.

"UNSG [ANO ģenerālsekretārs] izdod stingru paziņojumu par Mariupoles uzbrukumu, bet Krievija bloķē tādu pašu paziņojumu ANO Drošības padomē," raksta Grants, papildinot, ka, cerot uz ātru apstiprināšanu, paziņojumu Drošības padomē iesniedza Lielbritānija.


Krievija ir ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle, kurai ir veto tiesības.

Krievijas diplomāti skaidro, ka paziņojumu ANO Drošības padomē sestdien vakarā nav izdevies pieņemt tāpēc, ka Londona tajā aicināja nosodīt "atsevišķus "opolčencu" paziņojumus", vēsta Krievijas aģentūra TASS.

"Reuters" precizē, ka runa ir par pašpasludinātās "Doneckas Tautas Republikas" (DTR) līdera Aleksandra Zaharčenko paziņojumu, ka ir sākts uzbrukums Mariupolei.

Jāpiebilst, ka sestdien vakarā pretēji iepriekšējiem paziņojumiem, Zaharčenko norādījis, ka "Mariupolei neviens netaisās uzbrukt", ziņoja "RIA Novosti". Viņš esot devis pavēli uzbrukt Ukrainas armijas pozīcijām uz austrumiem no Mariupoles pēc tam, kad "Kijeva nolēmusi mums uzvelt atbildību par savu "Grad" kļūdaino uguni".

Savu ziņojumu par apšaudes vietas apskati Mariupolē sagatavojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misija. Eksperti secina, ka raķetes raidītas no prokrievisko spēku kontrolētās teritorijas.

"Krāteru analīze parādīja, ka "Grad" raķetes atlidoja no ziemeļaustrumu virziena, no Oktjabra ciema (19 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Olimpiskās ielas), bet "Uragan" raķetes – no austrumu virziena, no Zaičenko (15 kilometrus uz austrumiem no Olimpiskās ielas). Abas apdzīvotās vietas kontrolē "Doņeckas Tautas Republika"," secina EDSO.

Vēstīts, ka sestdien ar "Grad" un "Uragan" raķetēm apšaudīti Mariupoles dzīvojamie rajoni, laupot vismaz 30 dzīvību, bet vairāk nekā 90 cilvēki ievainoti. Kijeva un Rietumi notikušajā vaino prokrieviskos kaujiniekus.

Pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Aleksandrs Zaharčenko sestdien paziņoja, ka ir sākts uzbrukums Mariupolei. Ukrainas Aizsardzības ministrija ziņo, ka prokrieviskie spēki uzbrūk visā frontes līnijas garumā.

Pēdējās dienās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!