Foto: AFP/Scanpix

Krievija brīdina ASV neveikt uzlidojumus islāmistu kaujinieku pozīcijām Sīrijā, norādot, ka tāda rīcība bez ANO Drošības padomes mandāta būs "agresija" un rupjš starptautisko likumu pārkāpums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievija uzsver, ka ASV uzlidojumus islāmistiem plāno bez "saskaņošanas ar Sīrijas leģitīmo valdību". "Šis solis bez ANO drošības padomes lēmuma būs agresijas akts, rupjš starptautisko likumu pārkāpums," paziņojis Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs.

Maskavas brīdinājums seko ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumam, ka ASV pastiprinās gaisa triecienus pret radikālo islāmistu grupējumu "Islāma valsts" (IS) Irākā un ir gatavas veikt uzlidojumus džihādistiem arī Sīrijā.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien Saūda Arābijā tiekas ar Arābu pasaules līderiem, lai mēģinātu radīt koalīciju pret spēcīgo grupējumu IS, kas pēc strauji gūtiem panākumiem kontrolē lielu daļu Sīrijas un Irākas.

ASV pret IS kaujiniekiem jau ir veikušas vairāk nekā 150 uzlidojumus Irākā, kā arī piegādājušas ieročus Irākas valdības un Kurdu autonomijas spēkiem. IS grupējums ir kļuvis bēdīgi slavens ar savu brutalitāti, gūstekņu slepkavībām un ASV žurnālistu nogalināšanu kameras priekšā.

Savā runā ASV prezidents Obama noliedza iespēju cīņā pret islāmistiem sadarboties ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kura spēki karo pret šo radikālo grupējumu. Tā vietā ASV meklēšot iespēju stiprināt citas Sīrijas opozīcijas kaujinieku grupas, kas karo gan pret IS, gan Asada spēkiem.

Rietumu atbalstītā Sīrijas Nacionālā koalīcija ir apsveikusi Obamas lēmumu.

Tomēr Sīrijas nemiernieku grupējumi ir sadrumstaloti un tajos dominē islāmisti. Lai arī tie ir nostājušies opozīcijā IS, viņu mērķis ir islāma pārvalde, nevis demokrātiska valsts, skaidro BBC korespondents Džims Muirs.

Augustā Sīrijas valdība piedāvāja ASV palīdzēt cīņā pret IS. Sīrijas ārlietu ministrs Valids Mualems arī brīdināja, ka jebkurš gaisa uzlidojums Sīrijā Vašingtonai jāsaskaņo ar Damasku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!