Foto: AP/Scanpix

Krievija otrdien parakstījusi līgumu ar Irānu par divu jaunu kodolreaktoru būvniecību, paziņojis Krievijas kodolindustrijas uzņēmums "Rosatom".

Līgumi parakstīti Maskavā, kur vizītē ieradies Irānas kodolprogrammas vadītājs Ali Akbars Salehi.

Jaunos rektorus paredzēts uzbūvēt Krievijas celtajā Būšehras atomelektrostacijā Persijas līča piekrastē.

Abas valstis arī vienojušās palielināt reaktoru skaitu Būšehras atomelektrostacijā līdz četriem un uzbūvēt vēl četrus līdzīgus reaktorus citā objektā, par kura atrašanās vietu Irāna vēl nav izlēmusi, atklāja "Rosatom".

Projekts tiks īstenots saskaņā ar "ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pasākumiem un pilnībā atbildīs kodolieroču neizplatīšanas režīmam", teikts "Rosatom" paziņojumā.

Kodoldegviela tiks ražota Krievijā, un arī izlietotā degviela tiks vesta atpakaļ uz Krieviju. Tomēr abas valstis plāno apsvērt jautājumu par degvielas stieņu komponentu ražošanu Irānā.

Lai samazinātu atkarību no naftas un gāzes, Irāna nākotnē plāno uzbūvēt vēl 20 atomelektrostacijas, tostarp četras Būšehrā.

Irāna pašlaik iesaistīta sarunās par tās pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu, par kuru lielvaras cer panākt vispārīgu vienošanos līdz 24.novembrim.

Sevišķi delikāts ir jautājums par urāna bagātināšanu. Teherāna apgalvo, ka tas nepieciešams Būšehras atomelektrostacijai, bet Izraēla un Rietumi bažījas, ka Irāna to varētu izmantot atomieroču ražošanai.

Irānas vienīgo AES Bušehrā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados pirms islāma revolūcijas sāka būvēt vācu inženieri, bet 2011.gadā to pabeidza Krievija, kas turpina to apkalpot un piegādā kodoldegvielu.

Irānai vēl ir viens pētniecības kodolreaktors Teherānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!