Foto: PantherMedia/Scanpix

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome trešajā lasījumā pieņēmusi strīdīgus vērtējumus izraisījušo likumprojektu, kas paredz dekriminalizēt atsevišķas ģimenes vardarbības formas.

Ar šo likumprojektu tiek veiktas izmaiņas Kriminālkodeksa 116. pantā, no noziegumu saraksta izslēdzot "fizisku vardarbību pret tuvām personām". Līdz ar to fiziska vardarbība pret ģimenes locekļiem un citiem tuviem cilvēkiem tiks kvalificēta kā administratīvs pārkāpums, teikts likumprojekta paskaidrojumā.

Vienlaikus tiek norādīts, ka persona, kas atkārtoti būs veikusi šādu nodarījumu, tiks saukta pie kriminālatbildības.

Šobrīd par fizisku vardarbību ģimenē var piespriest obligātos darbus (līdz 360 stundām), labošanas darbus (līdz vienam gadam), brīvības ierobežošanu vai atņemšanu (līdz diviem gadiem), piespiedu darbu (līdz diviem gadiem) vai arī arestu līdz sešiem mēnešiem.

Tīmekļa petīciju, protestējot pret ierosinātajiem likuma grozījumiem, parakstījuši vairāk nekā 200 000 cilvēki. Trešdien Maskavā pie Valsts domes aktīvisti rīkoja piketu.

Olga Bataļina, kas ir viena no likumprojekta līdzautorēm, noraidīja pārmetumus, ka grozījumu dēļ vairosies priekšstats, ka vardarbība ģimenē ir nesodāma.

"Kriminālkodeksā joprojām paredzēta kriminālatbildība par fizisku vardarbību, bet tagad tā tiks piemērota vienīgi tiem, kas pārkāpumus veic atkārtoti," viņa sacīja valsts televīzijai. Visi tie, "kas terorizē savus ģimenes locekļus, kas to dara atkārtoti, tiks saukti pie kriminālatbildības".

19% Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka "zināmos apstākļos" sist sievu, vīru vai bērnu "ir pieļaujami", liecina šomēnes pētījumu centra VCIOM veiktās aptaujas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!