Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Jūras spēki flotes flagmani "Admirāli Kuzņecovu" plāno nosūtīt uz Vidusjūru. Kuģim paredzēts mainīt savu dislokācijas vietu no Murmanskas uz Vidusjūras austrumu daļu šajā vasarā, atsaucoties uz "Tass", vēsta portāls "Defense Update". Šobrīd milzīgais lidmašīnu bāzeskuģis ir noenkurots Murmanskā un tiekot pielāgots gaidāmajai misijai.

Krievijas Jūras spēki pastāvīgu flotes uzturēšanu Vidusjūrā īsteno kopš 2013. gada, kas nozīmē vidēji 10 karakuģu vienlaicīgu dislocēšanu, kuri šajā jūrā ierodas rotācijas kārtībā no Ziemeļu un Melnās jūras flotēm. "Tass" ziņo, ka starp pašlaik Vidusjūrā dislocētajiem kuģiem ir ar pretgaisa aizsardzības sistēmu "Fort-M" bruņotais raķešu kreiseris "Varjag", kā arī pretzemūdeņu kuģis "Viceadmirālis Kulakovs".

Lidmašīnu bāzeskuģis "Admirālis Kuzņecovs" savas tapšanas laikā tika dēvēts par "Rīgu", to palaižot ūdenī, kuģis tika nokristīts par "Leonīdu Brežņevu", vēlāk pārsaukts par "Tibilisi", līdz beidzot 1990. gadā saņēma savu šī brīža vārdu. Tas ir 305 metrus garš un tas vienlaikus var uzņemt līdz 40 lidaparātiem.

Par spīti plāniem flotes flagmani modernizēt un uz tā klāja esošās "Sukhoi Su-33" kaujas lidmašīnas nomainīt ar daudz modernākajiem iznīcinātājiem "Mikoyan MiG-29K", pagaidām tas turpina kalpot Jūras spēku vajadzībām tāds, kāds tas bija, 80. gados, stājoties dienestā. Nelielus uzlabojumus, kas galvenokārt ietvēra iztīrīšanu, krāsošanas darbus un elektroinstalācija atjaunošanu, "Admirālis Kuzņecovs" piedzīvoja Rosļakovas sausajos dokos pērnā gada augustā un šobrīd Murmanskā, taču to laikā būtiski kuģa uzlabojumi tā arī netiek īstenoti.

Sākotnēji bija paredzēts, ka jau 2012. gadā sāksies piecus gadus ilga kuģa uzlabošana, kuras laikā no tā klāja tiks novākti pretkuģu raķešu palaidēji "3M45 P-700 Granit". Tomēr kompānija "Vikramaditya", kurai bija jāveic pārbūve, iekavēja pasūtījumu piegādi Indijai, kā dēļ bija spiesta atlikt arī šo darbu uzsākšanu. Tāpat nenomainīta palikusi gaisa aizsardzības sistēma – bija paredzēts "3K95 Kinzhal" raķešsistēmu nomainīt pret modernāko "SA-22 Greyhound".

Neviena no plānotajām pārbūvēm tā arī nav notikusi, un paredzams, ka flotes flagmanis tā arī netiks pārbūvēts līdz pat savai norakstīšanai, raksta "Defense Update". "Admirālis Kuzņecovs" ir vienīgais Krievijas bāzeskuģis, kamēr ASV tādu operacionālā kārtībā ir 10.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!