Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pieļauj, ka Krievija gatavo priekšnosacījumus tālākam iebrukumam Ukrainā. To viņš paziņoja otrdien vizītes laikā Kijevā, vēsta aģentūra UNIAN.

"Ukrainas austrumu daļā Krievija nesen mēģināja panākt, lai atsevišķas vietējās padomes pieņemtu kādus rīkojumus, lai uzaicinātu Krieviju. Bet šīs padomes izdarīja pretēji. Viņas pateica, ka mēs negribam krievus, mēs gribam savu neatkarību," uzsvēra Kerijs.

ASV valsts sekretārs pieļāva, ka "Krievija acīmredzot strādā, lai radītu priekšnosacījumus tālākam iebrukumam".

Kerijs arī norādīja, ka nav pamata Krievijas apgalvojumam par krievvalodīgo tiesību apspiešanu. Ukrainas varas iestādes nomierina situāciju un izvairās no provokācijām, turpina diplomāts.

"Bruņotie spēki, kuriem ir juridiskas tiesības pretoties citas valsts Bruņoto spēku iebrukumam, to nedara, lai nedotu nekādu iemeslu," norādīja Kerijs, piebilstot, ka ASV cenšas panākt situācijas nomierināšanu.

Vēstīts, ka ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien ieradās Kijevā izrādīt solidaritāti jaunajai Ukrainas varai.

Kerijs ir augstākā ASV amatpersona, kas ieradusies Ukrainā pēc prezidenta Viktora Janukoviča režīma gāšanas un Krievijas spēku izvēršanās Krimā. ASV cer, ka valsts sekretāra vizīte palīdzēs pagaidu valdībai sagatavoties vēlēšanām un stabilizēt izlaupīto valsts kasi.

ASV pagaidām jaunajai valdībai sola ekonomisku un tehnisku palīdzību, bet ne militāru atbalstu. Jau tuvākajās dienās varētu sākties ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, atklāja ar Keriju kopā ceļojošs ASV diplomāts.

Krimā, kur atrodas arī Krievijas Melnās jūras flotes bāze Sevastopolē, svarīgākos objektus ir ielenkuši un pārņēmuši bruņoti kaujinieki, kurus plaši uzskata par Krievijas karavīriem. Ukrainas amatpersonas informē, ka Krievija pēdējās dienās ir ievērojami palielinājusi savus spēkus pussalā.

Krievija tikmēr uzstāj, ka karavīri ir vietējās "pašaizsardzības vienības" un ka Krimas iedzīvotājus apdraud "ekstrēmisti" un "nacionālisti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!