Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apstiprinājis jaunu Ģenerālštāba vadītāju. Par jauno štāba komandieri kļuvis ģenerālis Valērijs Gerasimovs, vēsta aģentūra “RIA Novosti”. Militārpersonu nomaiņa notiek tikai trīs dienas kopš aizsardzības ministra Anatolija Serdjukova atcelšanas no amata.

Gerasimova kandidatūru Ģenerālštāba vadītāja amatam izvirzīja jaunais aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, kurš amatā stājās otrdien. Gerasimovs amatu pārņem no līdzšinējā komandiera Nikolaja Makarova, vēsta aģentūra.

"Izvirzu Ģenerālštāba vadītāja amatam Valēriju Vasiļjeviču Gerasimovu  - līdz matu saknītēm militāru cilvēku, cilvēku, kurš izgājis lielu dzīves ceļu dienestā, armijas vidē cienītu cilvēku, kuram ir izcila darba un Ģenerālštāba pieredze, kā arī tieša lauka pieredze. Nu un, protams, ir kaujas darbību pieredze," paziņoja Šoigu.

Gerasimovs komandēja Krievijas spēkus Čečenijas konflikta laikā, norāda raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka korupcijas skandāla izmeklēšanas ietvaros Putins šonedēļ jau atcēla no amata aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu. Par jauno ministrijas vadītāju iecelts Maskavas apgabala gubernators, bijušais ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu, kurš ir lojāls Putina sabiedrotais, norāda BBC. Putins paziņoja, ka Serdjukovs ir atcelts, lai "radītu apstākļus objektīvai izmeklēšanai".

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka 25. oktobrī Krievijas izmeklētāji veica kratīšanu Aizsardzības ministrijai piederošā uzņēmumā, kad sāka kriminālizmeklēšanu par iespējamu krāpšanos ar nekustamo īpašumu, kura radījusi trīs miljardus rubļu (51,5 miljonus latu) zaudējumus.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas darbinieki veica kratīšanu pilnīgā Aizsardzības ministrijas kontrolē esošā uzņēmumā "Oboronservis", kas darbojas dažādās jomās - no ieroču uzturēšanas līdz lauksaimniecībai un izdevniecībai.

Izmeklēšanas komiteja paziņojumā informēja, ka ir sāktas piecas krimināllietas saistībā ar iespējamu krāpšanos, pārdodot "Oboronservis" piederošus nekustamos īpašumus, zemi un akcijas.

Vārdos nenosauktas "Oboronservis" amatpersonas tiek turētas aizdomās par trīs miljardus rubļu lielu zaudējumu nodarīšanu Krievijas budžetam, pārdodot kompānijas īpašumus zem tirgus vērtības.

"Izmeklēšanas laikā izmeklētāji veic kratīšanu "Oboronsevis" birojos, konfiscējot dokumentus un iztaujājot amatpersonas," teikts Izmeklēšanas komitejas paziņojumā.

"Oboronservis" ģenerāldirektors Sergejs Hursevičs apstiprināja, ka kompānijas galvenajā birojā tiek veikta kratīšana un uzņēmums pilnībā sadarbojas ar izmeklētājiem, sniedzot viņiem dokumentus un liecības par kompānijas darbību.

Pašreizējā veidolā "Oboronservis" tika izveidots ar Kremļa dekrētu 2008.gadā, kad tika veiktas plašas reformas Krievijas aizsardzības sistēmā, apvienojot deviņus Aizsardzības ministrijai piederošus uzņēmumus, tādējādi mēģinot palīdzēt ministrijai lielāku uzmanību pievērst tās pamatfunkcijām.

Apliecinot lietas nopietnību, Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka kratīšanas vietā ieradies Krievijas aizsardzības ministrs Anatolijs Serdjukovs, kas vadīja nozarē veiktās reformas. Oficiālu komentāru par notiekošo Krie

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!