Foto: DELFI

Krievijas Izmeklēšanas komisija ierosinājusi krimināllietu par sava pilsoņa Dmitrija Gaņina slepkavību 2007. gada "Bronzas nakts" nemieros Tallinā, vēsta aģentūra "Interfax".

Saskaņā ar izmeklēšanas versiju, 2007. gada 27. aprīļa naktī Tallinā notikušo grautiņu laikā, kas izcēlās pēc valdības lēmuma pārvietot pilsētas centrā esošu pieminekli padomju karavīriem, izcēlās kautiņš starp Krievijas pilsoni Dmitriju Gaņinu un nenoskaidrotām personām.

"Konflikta laikā uzbrucēji iedūra Gaņinam ar nazi, kā rezultātā viņš mira," teikts paziņojumā.

Pašlaik notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu visus nozieguma apstākļus un vainīgās personas, papildina Izmeklēšanas komisija.

2007. gada 26. – 28. aprīlī Tallinā izcēlās protesti, kad Igaunijas valdība nolēma uz militāro kapsētu pārvietot Tallinas centrā esošu bronzas statuju (saukta par "Aļošu") un pārapbedīt tās pakājē apglabāto padomju karavīru atliekas.

Nekārtības izvērtās laupīšanā un vandālisma aktos, kas skāra arī Kohtlajerves pilsētu Igaunijas ziemeļaustrumos, kur iedzīvotāji lielākoties runā krievu valodā.

Grautiņu laikā tika aizturētas aptuveni 1200 personas, 50 cilvēki guva ievainojumus, bet Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins tika nogalināts.

2015. gada aprīlī Krievijas vēstniecība Tallinā kritizēja Igauniju par "bezdarbību Gaņina slepkavības lietā".

Igaunijas izmeklētāji masu nemieru organizēšanā tolaik apsūdzēja vairākus prokremlisko kustību "Nočnoj dozor" un "Naši" aktīvistus, kuri saņēmuši finansiālu atbalstu un rekomendācijas no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!