Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija apdomātu arī Gaisa spēku operāciju īstenošanu pret teroristu organizāciju "Islāma valsts" Irākas teritorijā, ja šīs valsts pārstāvji tādu lūgumu izteiks, paziņojusi Federālās Padomes spīkere Valentīna Matvijenko, norādot, ka Krievijas vienīgā interese ir "Islāma valsts" sakaušana, raksta Kremļa finansētais medijs "RT".

"Gadījumā, ja Irāka nosūtīs oficiālu pieprasījumu Krievijas Federācijai, mūsu valsts līderi apsvērs Gaisa spēku operāciju politisko un militāro izdevīgumu. Pagaidām mēs šādu pieprasījumu neesam saņēmuši," Matvijenko otrdien skaidroja žurnālistiem savas vizītes laikā Jordānā.

"Es gribu uzsvērt, ka Krievijai nav nekādu citu politisku mērķu un interešu kā vien "Islāma valsts" sagrāve, un tas mūs atšķir no citām valstīm, kas piedalās citā koalīcijā," viņu citē aģentūra "Interfax".

Tāpat viņa skaidroja, ka Krievija saprotot politisko reformu nepieciešamību Sīrijā, bet gala lēmums par šo reformu īstenošanu un Sīrijas vadītāja nākotni jāizlemj Sīrijas tautai bez ārējas ietekmes no citām valstīm.

Krievija gan turpina ignorēt apstākļus, ka šobrīd Rietumu atbalstītie opozīcijas spēki, kuri izveidojās tā dēvētā "Arābu pavasara" laikā, paši pārņēma varu vairākās Sīrijas lielākajās pilsētās. Prezidenta Bašārs Al Asads spēki ar ieročiem centās opozīcijas spēkus apspiest, kas konfliktam starp opozīciju un valsts varu lika pāraugt pilsoņu karā.

Savukārt valsts armijas represijās pret opozīcijas spēkiem cietuši simtiem tūkstošu civiliedzīvotāju, kas joprojām veicina aizvien lielāku ekstrēmisma spēku popularitāti, ļaujot nostiprināties tādiem teroristu grupējumiem kā "Al Nusra" un "Islāma valsts", kuri karo gan pret Asada režīmu, gan Rietumu atbalstītajiem sekulārajiem opozīcijas spēkiem.

Sīrijā šobrīd konfliktā iesaistīti vairāki simti lielāku un mazāku militāru organizāciju un kaujinieku grupējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!