Krievija ir izjaukusi visu pēckara kartību Eiropā, kas kontinenta valstīm ļāva dzīvot mierā, Pasaules ekonomikas forumā Davosā paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. Par to vēsta laikraksts "Ukrainskaja pravda".

"Mēs uzskatām par ļoti svarīgu vienu lietu: tika pārkāpti Eiropas miera un kārtības pamatprincipi. Krimas aneksija – tā nav vienkārši kaut kāda aneksija, tas ir skaidrs tā pārkāpums, kas ļāva mums mierīgi dzīvot un pastāvēt pēc Otrā pasaules kara. Tā ir robežu neaizskaramība un teritoriālās vienotības cienīšana," teica Merkele.

Politiķe atgādina, ka Krievija Budapeštas memorandā ir apņēmusies būt Ukrainas neatkarības, suverenitātes un teritoriālās nedalāmības garants. 

"Pēc tam, kad Krievija ir pārkāpusi šo vienošanos, kura valsts gan būs gatava sekot [Ukrainas] piemēram un atteikties no kodolieročiem?" jautāja Merkele, turpinot, ka, redzot Ukrainā notiekošo, tāda valsts saprastu, ka atteikšanās no atomieročiem to padarītu vājāku.

Tāpēc sankcijas pret Krieviju "bija neizbēgamas", un tās darbosies līdz brīdim, kamēr netiks novērsti to iemesli, uzsvēra Merkele. "Mēs nebeigsim centienus atrisināt situāciju Ukrainā. Minskas vienošanās – sarunu pamats," norādīja Vācijas politiķe.

1994. gadā Ukraina parakstīja vienošanos, ar kuru piekrita atteikties no kodolieročiem. Apmaiņā pret to Budapeštas memoranda dalībnieces – ASV, Lielbritānija un Krievija – apņēmās garantēt Ukrainas neatkarību un nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!