Foto: Reuters/Scanpix

Jūnija beigās Sīrijas prezidents Bašars al Asads apmeklēja savas sabiedrotās Krievijas netālu no Latākijas izvietoto Hmeimimas aviobāzi, kur aplūkojis Krievijas uguns atbalsta kaujas mašīnu "Terminators-2", liecina oficiālās ziņu aģentūras SANA izplatītās fotogrāfijas.

Šī kaujas mašīna, pilnajā nosaukumā BMPT-72 "Terminator-2", ir paredzēta tanku aizsardzībai kaujās apbūvētā apvidū. Kā ziņo portāls RBTH, Krievijas Aizsardzības ministrija uz Sīriju nosūtījusi tikai vienu šo mašīnu, lai izmēģinātu to kaujas apstākļos un izlemtu par BMPT-72 projekta nākotni.

Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk informācijas par "Terminatora" misiju Sīrijā nav. Domājams, ka uguns atbalsta mašīna varētu tikt izmantota Hmeimimas aviobāzes aizsardzībā, kā arī kaujās Sīrijas pilsētās.

BMPT-72 ir veidots uz tanka T-72 šasijas, kurai 125 mm lielgabala vietā ir uzmontēts dažādu ieroču komplekts – 30 mm lielgabals, četras prettanku raķetes "Ataka" un smagais ložmetējs. Tas "Terminatoram-2" dod iespēju cīnīties pret kājniekiem, viegli bruņotām automašīnām un tankiem.

Foto: Reuters/Scanpix

Pirmā "Terminatora" versija tika izstrādāta vēl deviņdesmito gadu beigās. Tolaik BMPT tika veidota uz tanka T-90 bāzes un tās bruņojumā papildu bija divi automātiskie granātmetēji, skaidro aizsardzības portāls "Janes 360".

Taču "Terminatora" pirmā versija ar T-90 šasiju un piecu cilvēku apkalpi bija pārāk dārga, lai tas tiktu masveidā pasūtīts armijas vajadzībām. Jaunajā variantā T-72 šasija un granātmetēju neesamība "Terminatoru-2" padara lētāku un vieglāku.

Koncepts rodas pēc Čečenijas kara pieredzes

Ideja par uguns atbalsta kaujas mašīnas nepieciešamību Krievijā radās pēc pieredzes militārajās operācijās Afganistānā un Čečenijā, kur neskaitāmus tankus un bruņumašīnas iznīcināja nemiernieki ar prettanku raķetēm un granātmetējiem, raksta portāls "National Interest".

Viens no zīmīgākajiem notikumiem, kas norādīja uz bruņotās tehnikas neaizsargātību pilsētas kaujās, bija 1994. gada cīņas Groznijā. Garas Krievijas tehnikas kolonnas Groznijas ielās iznīcināja čečenu kaujinieki ar rokas prettanku ieročiem. Krievija zaudēja simtiem kaujas mašīnu un karavīru.

Sākotnējā Krievijas reakcija bija tanku pavadīšanai nosūtīt pašgājēja pretgaisa aizsardzības sistēmas ZSU-23-4 "Šilka", kas var ātri grozīt savus stobrus un šaut pa ēkās izvietotajiem slēpņiem. Tomēr "Šilka" šādam uzdevumam bija pārāk viegli bruņota un tās sistēmas nav paredzētas sauszemes mērķu identificēšanai.

Tāpēc tika izstrādāts BMPT koncepts, kas, kā skaidro "Sputnik", paredzēts tanku pavadīšanai kaujas laukā un jebkura potenciāli bīstama mērķa iznīcināšanai.

Pagaidām nav zināms, vai "Terminator-2" izrādīsies Krievijas armijai noderīgāks par iepriekšējo versiju un tiks ieviests bruņojumā.

"Terminator-2" ir vieglāks, vienkāršāk vadāms un lētāks par savu priekšgājēju, taču arī ar saviem mīnusiem, portālam RBTH skaidro militāro zinātņu doktors Vadims Kozulins.

Foto: Reuters/Scanpix

Automātisko granātmetēju neesamība nozīmē mazāku uguns jaudu, un "Terminators-2" var šaut tikai pa vienu mērķi. Savukārt pirmajā "Terminatora" versijā bija iespēja vērsties pret trīs mērķiem vienlaicīgi.

"Terminatora-2" prototips tika demonstrēts militārajā izstādē 2013. gadā. Viena no galvenajām T-72 tanku izmantotājām ir Kazahstāna,kas arī varētu būt potenciālā BMPT-72 pircēja.

Šīs uguns atbalsta kaujas mašīnas ir nepieciešamas arī Krievijai, RBTH skaidro militārais eksperts Dmitrijs Litovkins. Viņš nepieciešamību pamato ar Krievijas spēku jauno stratēģiju, kas militārajās ofensīvās galveno lomu paredz tanku divīzijām.

Tankiem kā triecienspēkam būtu jāvada kaujas apdzīvotā vidē, un tieši tur noder arī BMPT-72 atbalsts, norāda Litovkins, kurš paredz "Terminatoru-2" masveida ievešanu Krievijas bruņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!