Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija janvārī ieviesīs pārtikas produktu embargo pret Ukrainu saistībā ar Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līguma stāšanos spēkā, pirmdien paziņoja Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

"Šie pasākumi tiks paplašināti arī pret Ukrainu," viņš sacīja valdības sēdē. runājot par pret Rietumvalstīm noteikto pārtikas produktu embargo.

"Es tikko parakstīju attiecīgo dekrētu," piebilda premjerministrs.

"Mums ir jāaizsargā mūsu tirgus un mūsu ražotāji, un jānovērš citu valstu produktu, kas maskēti kā Ukrainas, imports" norādīja Medvedevs.

"Ir bijušas vairākas sarunu kārtas. Tās nav devušas nekādu rezultātu," viņš piebilda, komentējot trīspusējās ES, Krievijas un Ukrainas sarunas.

"Ne Ukraina, ne Eiropas Savienība nav gatavas parakstīt juridiski saistošu vienošanos, kurā tiktu ņemtas vērā Krievijas intereses," paziņoja Krievijas premjerministrs.

Jau vēstīts, ka no 2016. gada 1. janvāra spēkā stāsies Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgums.

Maskava atkārtoti ir paudusi bažas, ka ES un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma rezultātā Krievijas tirgu pārplūdinās preces no ES.

Trīspusējās sarunās Briselē ES, Ukrainas un Krievijas pārstāvjiem decembrī nav izdevies panākt kopīgu vienošanos šai jautājumā. Maskava apgalvo, ka Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības līgums kaitēs tās ekonomikai un draudējusi noteikt Ukrainai tirdzniecības ierobežojumus. Iepriekš līguma stāšanās spēkā jau bija par gadu atlikta, lai mazinātu Maskavas bažas.

Eiropas Komisija (EK) ir paziņojusi, ka otrreiz līguma stāšanos spēkā neatliks.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstīja dekrētu par Krievijas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma apturēšanu no nākama gada 1. janvāra.

Krievija brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu parakstīja 2011. gada oktobrī.

Vēstīts arī, ka 2014.gada 1.jūlijā pēc Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīnas notriekšanas Ukrainas austrumos pret Krievijas enerģētikas, aizsardzības un finanšu sektoriem tika noteiktas ES sankcijas .

Krievija uz tām atbildēja, liedzot ievest lielāko daļu pārtikas produktu no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!