Foto: AFP/Scanpix

Krievija trešdien nosodīja Eiropas Savienības (ES) jaunās sankcijas pret Sīriju, paziņojot, ka tās faktiski līdzinās blokādei.

"Pēc būtības, ES pieņemtos pasākumus var uzskatīt par jūras un gaisa blokādes noteikšanu Sīrijai," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Paziņojumā teikts, ka ekspertiem būtu jāizvērtē šīs sankcijas,lai noteiktu, vai tās atbilst starptautiskajām tiesībām.

"Mūs nostāja attiecībā uz vienpusējām sankcijām ir labi zināma. Krievija tādas neatzīst un uzskata par kontrproduktīvām," uzsver Krievijas ĀM.

Tā arī paudusi viedokli, ka šīs sankcijas ir pretrunā ar ANO un Arābu līgas sūtņa Kofi Annana miera plānu un pagājušajā mēnesī Ženēvā panākto vienošanos par politisko pārejas posmu Sīrijā.

ES pirmdien pastiprināja sankcijas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un vienojās pastiprināt ieroču embargo, pārbaudot kuģus un lidmašīnas, kas tiktu turēti aizdomās par ieroču pārvadāšanu, paziņoja ES diplomāti.

ES valstu ārlietu ministru sarunu sākumā tika panākta vienošanās iesaldēt 26 Sīrijas pilsoņu un triju Asada režīmam tuvu firmu aktīvus. Šie Sīrijas pilsoņi un firmas tiks pievienoti ES "melnajam sarakstam", kurā līdz šim bija 129 fiziskas un 49 juridiskas personas.

Šī ir ES sankciju pret Sīriju 17.kārta, kopš 2011.gada martā Sīrijā sākās nemieri pret Asada režīmu.

ES arī nolēma pārmeklēt lidmašīnas un kuģus, ja būtu aizdomas, ka tie ved ieročus vai preces, kuras Sīrija varētu izmantot protestu apspiešanai. Tādējādi tika pastiprināts pērn maijā noteikts ieroču embargo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!