Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas un Ukrainas amatpersonas piektdien protestēja pret pazīstamā Krimas tatāru aktīvista Ilmi Umerova ieslodzīšanu psihiatriskajā slimnīcā Krievijas okupētajā pussalā. Okupantu varasiestādes viņu apsūdzējušas "ekstrēmismā".

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" Krievijas varasiestādēm pieprasījusi atbrīvot Umerovu, atsaukt viņam izvirzītās apsūdzības separātismā, kā arī nodrošināt, lai viņš saņem nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Kopš Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, okupantu varasiestādes izvērsušas represijas pret Krimas tatāru kopienu, kas izrādīja pretestību kā okupācijai, tā vēlākajai aneksijai.

59 gadus vecais Umarovs tiek turēts psihiatriskajā slimnīcā Simferopolē kopš 18. augusta, kad izmeklētāji bija pieprasījuši pārbaudīt viņa pieskaitāmību.

Umerovs pārvests uz psihiatrisko slimnīcu no parastās, kur viņš atradās asinsspiediena un sirds problēmu dēļ, ziņu aģentūrai AFP pastāstīja viņa advokāts Nikolajs Polozovs.

Maijā Umerovam tika izvirzītas apsūdzības par Krimas telekanālā ATR paustiem aicinājumiem graut Krievijas teritoriālo integritāti, par ko viņam draud līdz pieciem gadiem cietumā.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins salīdzināja Umerova apcietināšanu ar padomju laika praksi turēt disidentus psihiatriskajās slimnīcās.

"Soda psihiatrija ir atgriešanās pie šausmīgajiem NKVD laikiem," tviterī ierakstījis ministrs, piesaucot gadus, kad valsti terorizēja asiņainā padomju diktatora Josifa Staļina slepenais dienests.

Kļimko un citi Umerova atbalstītāji saviem tvītiem pievienojuši mirkļbirku #StopKillingIlmiUmerov.

Umerovs ilgu laiku ieņēma Krimas Bahčisarajas rajona vadītāja amatu. Pēc Krimas okupācijas viņš no šī amata atkāpās.

Umerovs arī bija Krimas tatāru tautas padomes - Medžlisa - priekšsēdētāja vietnieks.

Polozovs uzsvēra, ka Umerovs garīgi ir "pilnīgi vesels" un viņam būtu jābūt tiesībām atteikties no psihiatriskām pārbaudēm.

Psihiatriskajā slimnīcā, kurā tagad ir ievietots Umerovs, nav sirds slimību speciālistu, norādīja advokāts. "Ja ar viņu kaut kas notiks, ātrā palīdzība laikā nepaspēs," brīdināja advokāts.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!