Foto: Reuters/Scanpix

Tiesa Maskavā trešdien atbrīvojusi mākslinieku Pjotru Pavļenski, kurš tika aizturēts par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas durvju aizdedzināšanu, piespriežot viņam ievērojamu naudassodu.

32 gadus vecais mākslinieks novembrī Maskavā aizdedzināja bēdīgi slavenā Lubjankas nama durvis. Mākslinieku uzreiz aizturēja likumsargi, bet akcijas, kurai dots nosaukums "Drauds", video tika ievietots tīmeklī.


Pavļenski atzina par vainīgu kultūras vērtību bojāšanā, un viņam tika uzlikts 500 000 rubļu (6780 eiro) liels naudassods.

Maksimālais sodamērs, ko māksliniekam varēja piespriest par FDD ēkas koka durvju apliešanu ar benzīnu un aizdedzināšanu, bija trīs gadu cietumsods.

"Paldies jums visiem par atbalstu. Paldies tiem, kuri nebaidījās," Pavļenskis tiesas zālē teica žurnālistiem.

"Es nevaru samaksāt sodu," viņš piebilda.

Tā ir skaļākā lieta par mākslinieku iestāšanos pret Kremli kopš pankroka grupas "Pussy Riot" dalībnieču ieslodzīšanas par uzstāšanos Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē, kurā tika nopelts Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Pavļenskis sacīja, ka esot aizdedzinājis FDD durvis, lai pievērstu uzmanību "nebeidzamā terora metodei", ar kuru tiekot kontrolēta Krievijas sabiedrība.

Viņš pazīstams ar radikāliem protestiem pret politiskās brīvības ierobežošanu Krievijā. Iepriekš viņš pienaglojis savus sēkliniekus pie Sarkanā laukuma bruģa, sašuvis kopā savas lūpas, ietinies dzeloņdrātīs, kā arī nogriezis daļu no auss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!