Foto: Publicitātes foto

Krievijas performanču mākslinieks Pjotrs Pavļenskis Maskavas Lubjankas laukumā aizdedzinājis Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas durvis un tika aizturēts, aģentūrai "Interfax" atklāja anonīms avots tiesībsargājošajās struktūrās.

Viņš teica, ka 31 gadu vecais Pavļenskis pirmdienas naktī aizdedzināja FDD ieejas durvis, bet pēc tam viņu un vēl divas personas aizturēja drošības struktūru amatpersonas. Vēlāk tika noskaidrots, ka abi pārējie aizturētie ir žurnālisti, tādēļ viņi tika atbrīvoti. Pašlaik notiek izmeklēšana par lietas apstākļiem, bet oficiāla apstiprinājuma šai informācijai nav.

Jau vēstīts, ka 2013.gada novembrī akcijā saistībā ar Policijas dienu Krievijā, Pavļenskis izģērbās kails un ar naglu pienagloja savus sēkliniekus pie Maskavas Sarkanā laukuma bruģa. Mākslinieka izplatītajā paziņojumā teikts, ka šo akciju, kurai viņš devis nosaukumu "Fiksācija", var uzskatīt par "mūsdienu Krievijas sabiedrības apātijas, politiskās vienaldzības un fatālisma metaforu".

Pavļenskis agrāk arī ir rīkojis līdzīgas akcijas. Šogad maijā viņš kails un aptīts ar dzeloņstiepli nogūlās pie Sanktpēterburgas pilsētas likumdošanas sapulces ēkas, lai simbolizētu "cilvēka eksistenci represīvā likumdošanas sistēmā, kur jebkura kustība izraisa stingru likuma reakciju, kas iegriežas indivīda ķermenī". Savukārt pērn jūnijā Pavļenskis, aizšuvis sev muti, stāvēja pie Pēterburgas Kazaņas katedrāles ar plakātu ieslodzīto grupas "Pussy Riot" dalībnieču atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!