Maskava vēsturiskā, domājams, aptuveni divu miljardu dolāru (1,04 miljoni latu) vērtā darījumā, kas varētu atdzīvināt abu valstu militāro sadarbību, piedāvā Ēģiptei iegādāties modernus helikopterus un pretgaisa aizsardzības sistēmas, vēsta aģentūra AFP.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ceturtdien viesojās Ēģiptē, meklējot iespēju noslēgt ienesīgus līgumus ar Kairu, kurā pēc islāmistu prezidenta Mohameda Mursi gāšanas saimnieko militāristu atbalstīta pagaidu valdība.

Šoigu un viņa ēģiptiešu kolēģis Abdelfatahs al Sisi pārrunāja militāro sadarbību, atzina Lavrovs. Tomēr ministrs  nesniedza vairāk informācijas. Tikmēr Krievijas ieroču eksporta aģentūras "Rosoboronexport" amatpersona Mihails Zavalijs apstiprināja, ka Krievija Ēģiptei grib pārdot militāro aprīkojumu.

"Tagad mēs piedāvājam Ēģiptei modernus helikopterus, pretgaisa aizsardzības ekipējumu un iepriekš iegādātā bruņojuma modernizēšanu," viņš pastāstīja ziņu aģentūrai "RIA Novosti", norādot, ka tagad jāgaida partneru atbilde.

Krievijas laikraksts "Vedomosti" raksta, ka darījums ir vairāk nekā divu miljardu dolāru vērts un to varētu finansēt Saūda Arābija, kas atbalstīja Mursi gāšanu. Tāpat tajā pārrunājot kaujas lidmašīnu "MiG-29" piegādi. 

Padomju Savinība 20. gadsimta sešdesmitajos gados un septiņdesmito gadu sākumā bija Ēģiptes galvenais ieroču piegādātājs, bet sadarbība apsīka pēc tam, kad Kaira noslēdza miera līgumu ar Izraēlu un sāka saņemt dāsnu ASV palīdzību.

Tomēr ASV daļēji apturēja militāro palīdzību Ēģiptei pēc tam, kad šajā vasarā armija gāza demokrātiski ievēlēto islāmistu prezidentu Mursi, bet sekojošajos nemieros un sadursmēs gāja bojā simtiem cilvēku.

Maskava Vašingtonas lēmumā saskatīja savu iespēju. "Starptautiskajā ieroču tirgū nekad nav vakuuma. Ja viens piegādātājs aiziet, cits parādās," skaidro Zavalijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!