Pagājušajā nedēļā Minskā notikušajās Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas augstāko līderu sarunās Krievija pieprasījusi, lai uguns pārtraukšanas režīms sāktos tikai pēc 20 dienām, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko paziņojumu, vēsta aģentūra UNIAN.

Ukrainas prezidents to pastāstījis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdes sākumā. "Normandijas formāta" pārrunu laikā naktī uz 12. februāri, kurās piedalījās Porošenko, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas līderis Fransuā Olands un Kremļa saimnieks Vladimirs Putins, viens no galvenajiem sarunu punktiem bija pamiera panākšana Ukrainā, atgādina Porošenko.

"Sākumā mēs saņēmām ļoti savādu piedāvājumu, lai uguns pārtraukšana sāktos pēc 20 diennaktīm. Tas ir, faktiski trīs nedēļas ukraiņiem būtu jāmirst no Krievijas algotņu lodēm un Ukraina maksātu ļoti augstu cenu," uzsvēra Porošenko.

Vēstīts, ka visu nakti ilgušās līderu sarunas Minskā 12. februāra rītā vainagojās ar vienošanos, kas paredzēja pamiera stāšanos spēkā 15. februārī.

Tomēr dzīvē karadarbība Ukrainas austrumos nebeidzās. Maskavas atbalstītie kaujinieki turpināja uzbrukumus Ukrainas spēku pozīcijām stratēģiski svarīgajā Debaļceves pilsētā, norādot, ka tā ir ielenkta un tāpēc uz to pamiers neattiecoties. Kaujinieki arī liedza Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju piekļuvi pilsētai.

Krieviju un tās atbalstītos kaujiniekus Minskas vienošanās pārkāpšanā apsūdzēja Kijeva, ASV, kā arī Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Trešdien pēc pēdējā laika smagajām kaujām Ukraina paziņoja par savu karavīru izvešanu no Debaļceves.

Pilsētiņa ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas dzelzceļa mezgls, kas dotu iespēju Krievijai apgādāt kaujinieku kontrolētās teritorijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

ASV jau apsūdzēja Krieviju un tās atbalstītos kaujiniekus pamiera nosacījumu pārkāpšanā, to atzīst arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kuriem prokrieviskie kaujinieki lieguši piekļuvi pilsētai.

Debaļceve atrodas izvirzījumā ārpus pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, tāpēc tās aizsardzība ir sarežģītāka un tika ziņots, ka kaujinieki nosprostojuši galvenos ceļus, kas savieno pilsētiņu ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!