Foto: EPA/LETA

Krievija nepiekritīs spēka izmantošanai pret Sīrijas valdošo režīmu, sestdien Maskavā žurnālistiem paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē nepiekritīsim spēka izmantošanai," Lavrovs teica žurnālistiem, informējot par Krievijas ierosinājumu rīkot starptautisku konferenci par Sīrijas jautājumu.

Krievija un Ķīna, kurām ir veto tiesības ANO Drošības padomē, ceturtdien paziņoja, ka ir pret ārēju militāru intervenci Sīrijā. Abas valstis jau vairākkārt ir izmantojušas savas veto tiesības, lai bloķētu ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumā.

Lavrovs arī atgādināja, ka par uguns turpināšanu un ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana izstrādātā miera plāna neievērošanu atbildīgi ir gan Sīrijas prezidenta Bašara al Asada, gan opozīcijas spēki.

"Opozīcijas nepilda [miera plāna] punktu, kas paredz vardarbības izbeigšanu, un arī valdība to nepilda," uzsvēra Krievijas ārlietu ministrs, piebilstot, ka ik dienu Sīrijas armija zaudē līdz 30 cilvēkiem, kas pierāda, ka "nevis mierīgie demonstranti uzbrūk karavīriem, bet gan to dara bruņota opozīcija".

Viņš arī skaidroja, ka tajās pilsētās, no kurām armija ir izvedusi savu bruņojumu, nekavējoties iegājusi bruņotā opozīcija. "Tas ir vēl viens apstiprinājums, ka nepieciešams mehānisms, kas nodrošinātu, ka pilsētas netiek militarizētas pēc tam, kad, teiksim, no tām ir aizgājušas valdības vienības. Ir jāpadomā, vai tur vēl ir vieta starptautiskajai sabiedrībai," norādīja Lavrovs.

Tomēr Lavrovs uzsvēra, ka Krievija neuzskata, ka Annana plāna izpilde kā tāda ir bezcerīga un tas, kā teica Lavrovs, savu aktualitāti nav zaudējis.

"Es neteiktu, ka Kofi Annana plāns netiek izpildīts nevienā no punktiem, kā to patīk apgalvot dažiem mūsu kolēģiem, uzkurinot kaislības," teica Lavrovs, norādot, ka Annana plānu vajadzētu papildināt ar detalizētākiem nosacījumiem.

Lavrovs arī pauda viedokli, ka Krievija "ar lielāko prieku" atbalstītu Asada atkāpšanos no amata, ja vien to atbalstītu Sīrijas iedzīvotāji bez procesu virzīšanas no ārpuses.

Viņš apsūdzēja Eiropas Savienību (ES) un Arābu līgu par dubulto standartu piemērošanu attiecībā uz vārda brīvību Sīrijas apkārtnē, skaidrojot, ka "visi runā par vārda brīvību, bet vienlaikus ES un Arābu līga pieņem autoritārus lēmumu par Sīrijas valsts un privāto kanālu pārraižu bloķēšanu".

Krievijas ārlietu ministrs uzstāja, ka Maskavas ierosinātā starptautiskā konference ir vienīgais formāts, kā noregulēt situāciju Sīrijā. Viņš uzsvēra, ka tā dēvētā Sīrijas draugu grupa ir Sīrijas nemiernieku atbalstītāji, bet konflikta atrisināšanai nepieciešamas starptautiskas sarunas, kurās būtu pārstāvēti dažādu viedokļu piekritēji.

Annans piektdien aicināja ANO izmantot "papildu spiedienu" pēc tam, kad Sīrijā notiek arvien jauni slaktiņi.

Lielbritānija, Francija un ASV apņēmušās ātri izstrādāt ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā būs ierosinātas jaunas sankcijas pret Sīriju, piektdien paziņoja diplomāti.

Pēc nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem, kopš sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu sākuma pagājušā gada martā Sīrijā ir nogalināti 13 500 cilvēki, no tiem vairāk nekā 2200 - kopš saskaņā ar ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu 12.aprīlī oficiāli stājās spēkā pamiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!