Foto: Reuters/Scanpix

Krievija no janvāra apturēs bezvīzu režīmu ar Turciju, piektdien paziņojusi Maskava.

"Pieņemts lēmums apturēt bezvīzu režīmu ar Turciju. Šis lēmums stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī," paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievijas lēmums acīmredzot ir atbildes solis Turcijai par krievu lidmašīnas notriekšanu pie Sīrijas robežas, lai gan Lavrovs to noliedza.

Reaģējot uz šo incidentu, Krievija ir draudējusi piemērot Turcijai ekonomiskās sankcijas, savukārt prezidents Vladimirs Putins aicinājis Krievijas pilsoņus nedoties uz Turciju, kas ir populārs krievu tūristu galamērķis.

Krievijas Ārlietu ministrija ceturtdien arī aicināja krievus, kuri atrodas Turcijā, atgriezties dzimtenē, kā iemeslu minot "teroristu draudus".

"Draudi no šīs valsts ir diezgan reāli," sacīja ministrs, norādot, ka te pastāv tieša saistība ar Krievijas un tās pilsoņu drošību.

Viņš arī norādīja, ka Turcija šogad deportējusi vairāk nekā 200 Krievijas pilsoņu, lielākoties uz trešajām valstīm, tostarp tādām, kuru "politika ir naidīga Krievijai".

Krievijas Federālās tūrisma aģentūras ("Rosturizm") vadītājs Oļegs Safonovs paziņoja, ka krievu tūristi ik gadu Turcijā tērē vidēji desmit miljardus rubļu (143 miljonus eiro).

"Tagad Turcija nedabūs šo naudu, tā paliks Krievijā un sekmēs iekšzemes tūrisma attīstību," sacīja Safonovs.

Turcijā 26. novembrī atradās vairāk nekā 9900 krievu tūristu. "2015. gada 26. decembrī Turcijā nebūs neviena paša krievu tūrista," paziņoja "Rosturizm".

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ceturtdien deva saviem ministriem divas dienas laika, lai izstrādātu plānu sadarbības ierobežošanai ar turku uzņēmumiem.

Krievija arī paziņoja, ka pastiprinās pārbaudes pārtikas produktu importam, kā iemeslu minot drošības standartu pārkāpumus.

Ekonomikas ministrs paziņoja, ka atbildes pasākumi par lidmašīnas notriekšanu varētu skart arī divus lielos kopprojektus ar Turciju - gāzes cauruļvada "TurkStream" būvniecību un Turcijas pirmās atomelektrostacijas celtniecību Akuju, Vidusjūras piekrastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!