Foto: AFP/Scanpix

Krievija ceturtdien noliedza apgalvojumus, ka tās spēki Sīrijā veikuši gaisa triecienus nevis pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", bet pret mērenās opozīcijas grupējumiem, kuri cīnās pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, un esot nogalinājuši civiliedzīvotājus.

"Baumas, ka šo gaisa triecienu mērķis nebija "Islāma valsts" pozīcijas, ir nepamatotas," paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs žurnālistiem Ņujorkā pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju.

Krievija trešdien sāka gaisa triecienus Sīrijā, kas ir pirmā Maskavas militārā intervence ārpus bijušās Padomju Savienības teritorijas kopš 1989. gada, kad tika izvests padomju okupācijas karaspēks no Afganistānas. Tas notika pēc tam, kad Krievijas parlamenta augšpalāta Federācijas padome piekrita prezidenta Vladimira Putina ierosinājumam lietot karaspēku ārvalstīs.

Šī kampaņa tika sākta, "atbildot uz Sīrijas vadības aicinājumu palīdzēt cīnīties pret "Islāma valsti" un citiem teroristu grupējumiem," sacīja Lavrovs.

Francija un ASV ir paudušas šaubas par to, ka Krievija vēršas pret "Islāma valsts" kaujiniekiem.

Sīrijas galvenā opozīcijas grupējuma vadītājs ir paziņojis, ka Krievijas gaisa triecienā trešdien nogalināti 36 civiliedzīvotāji Homsas provincē un ka Krievijas mērķis ir atbalstīt Asada režīmu, nevis cīnīties pret "Islāma valsti".

Lavrovs sacīja, ka Krievijas armija uzbrukusi tikai "teroristu grupējumiem", un ka Maskava pieprasījusi ASV amatpersonām pamatot savus apgalvojumus ar stingriem pierādījumiem.

"Viņi pauda šaubas, apgalvojot, ka ir pierādījumi, un mēs lūdzām tos parādīt mums, jo mēs ievērojam savus mērķus," teica Lavrovs.

"Ir sākušās runas, ka gaisa triecienos cietuši civiliedzīvotāji. Mums nav šādu datu. Mēs rūpīgi pārliecināmies, lai šie mērķētie triecieni būtu precīzi," piebilda Lavrovs.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Krievijas iznīcinātāji veikuši 20 izlidojumus un trāpījuši "astoņiem "Islāma valsts" mērķiem," tostarp vienam komandpostenim kalnos.

Krievijas laikraksts "Kommersant" ceturtdien citēja militāra ziņu avota teikto, ka Krievijas spēkos Sīrijā ir bumbvedēji "Su-24M" un "Su-34", iznīcinātāji "Su-30" un kaujas helikopteri "Mi-24".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!