Foto: AP/Scanpix

Krievijas bruņotie spēki sestdien noraidīja Francijas aizsardzības ministra Žana Īva Ledriāna paziņojumu, ka džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") sagrābtā Rakas pilsēta Sīrijā ir aplenkta.

"Francijas aizsardzības ministra optimismam (..) nav saistības ar realitāti," pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Igors Konašenkovs (titulbildē).

"Ikvienam militārajam speciālistam ir pilnīgi skaidrs, ka Rakas atbrīvošana starptautiskajai koalīcijai nebūs pastaiga parkā," viņš piebilda.

Militārās operācijas ilgums un tās panākumi būs atkarīgi no tajā iesaistīto spēku spējas "koordinēt savu rīcību ar visiem spēkiem, kas Sīrijā cīnās pret starptautisko terorismu", uzsvēra Konašenkovs.

Viņš arī salīdzināja operāciju Rakas ieņemšanai ar ASV atbalstītajiem centieniem atbrīvot džihādistu sagrābto Mosulu Irākā.

"Pat visoptimistiskākais vairs neuzskata, ka Mosula šogad tiks pilnībā atbrīvota no "Daesh"," brīdināja Konašenkovs.

ASV atbalstītā kurdu un arābu alianse "Sīrijas demokrātiskie spēki", kas mēnešiem piedalās Rakas aplenkšanā, arī paudusi šaubas par pilsētas atbrīvošanas kauju sākuma datumu.

"Operācija Rakas aplenkšanai prasīs vairākas nedēļas, un tas novedīs pie oficiāla operācijas sākuma," aģentūrai AFP atzina alianses pārstāvis Talals Sello.

Kāds Eiropas diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms, tikmēr atzina, ka situācija ap Rakas atbrīvošanas operāciju joprojām ir "sarežģīta".

Jau vēstīts, ka Ledriāns piektdien paziņoja, ka pret "Daesh" karojošā starptautiskā koalīcija tuvākajās dienās gatavojas sākt galīgo uzbrukumu Rakai, kas ir džihādistu galvenais bastions Sīrijā.

"Šodien mēs varam teikt, ka Raka ir aplenkta, un kauja sāksies tuvāko dienu laikā," viņš sacīja Francijas telekanālam CNEWS.

Tiek lēsts, ka Rakā varētu atrasties 3000 līdz 4000 džihādistu. Pilsētā kopumā dzīvo apmēram 300 000 cilvēku.

Raka, kas ir "Daesh" pašpasludinātā galvaspilsēta, kopā ar Mosulu ir džihādistu galvenie atlikušie bastioni.

"Daesh" kontrolē teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!