Foto: Reuters/Scanpix

Krievija trešdien noraidīja kā "populistisku" Francijas priekšlikumu ierobežot veto tiesību izmantošanu ANO Drošības padomē (DP) un paziņoja, ka pretosies šim priekšlikumam.

Francija ir sākusi iniciatīvu, lai pārliecinātu pārējās četras ANO DP pastāvīgās dalībvalstis ASV, Krieviju, Ķīnu un Lielbritāniju atturēties no veto tiesību izmantošanas, kad ir nepieciešams rīkoties pret masu zvērībām.

"Mēs esam pret to. Mēs uzskatām, ka tas nav praktiski realizējams priekšlikums," reportieriem paziņoja Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins (attēlā).

Šī ir pirmā reize, kad Krievija tik skaidri iebildusi pret veto izmantošanas ierobežošanu. Daži vaino Krievijas veto efektīvu pasākumu trūkumā kara izbeigšanai Sīrijā.

Veto tiesības ANO DP pastāvīgajām dalībvalstīm ir jau no ANO dibināšanas. Šogad, kad tiek atzīmēta ANO 70. gadskārta, ir pastiprinājušies aicinājumi pārvērtēt šo tiesību izmantošanu.

Krievija un Ķīna pērn izmantoja veto tiesības, lai bloķētu ANO DP rezolūcijas pieņemšanu, kura aicinātu Starptautisko krimināltiesu izmeklēt noziegumus Sīrijā.

Čurkins sacīja, ka paziņojums par masu zvērībām var kļūt par politisku instrumentu, un izvirzīja jautājumu, kurš būs pilnvarots noteikt, vai šādas zvērības notikušas.

"Mēs uzskatām to par savā ziņā populistisku priekšlikumu. Ja Francija grib ierobežot pati savas veto tiesības, tā var to darīt," teica Čurkins.

Krievija jūlijā bloķēja divu ANO DP rezolūciju pieņemšanu, izmantojot savas veto tiesības. Ar vienu no tām Srebrenicas slaktiņš Bosnijā būtu pasludināts par genocīdu, bet otra paredzēja izveidot tribunālu, lai tiesātu atbildīgos par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu Ukrainā.

Francijas ideju ir atzinīgi novērtējušas apmēram 70 ANO dalībvalstis bez veto tiesībām, bet iebildumus pret to izteikusi ne vien Krievija, bet arī ASV un Ķīna.

Francija 30.septembrī rīkos sanāksmi ANO Ģenerālās asamblejas sesijas laikā, lai apspriestu šo ideju, kuru tā izteikusi jau pirms gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!