Foto: F64

Krievija trešdien noteikusi iebraukšanas aizliegumu Igaunijas pilsoņiem, ko Maskava uzskata par Krievijai naidīgi noskaņotiem.

"Igaunijas vēstniekam šodien iesniegts saraksts ar to cilvēku vārdiem, kuriem aizliegts iebraukt Krievijā," ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Igaunijas Ārlietu ministrijas pārstāve Sandra Kamilova, norādot, ka sarakstā ietvertos cilvēkus ministrija par to informēs, bet sarakstu nav paredzēts publiskot.

Kā vēstīja ziņu aģentūra "Interfax", Krievijas Ārlietu ministrijas informācijas un preses departamenta direktora vietnieks Artjoms Kožins trešdien izteicies, ka Maskava neatstās bez atbildes Latvijas, Lietuvas un Igaunijas "naidīgās akcijas", norādot uz Baltijas valstu noteikto iebraukšanas aizliegumu personām, kuras saistītas ar Krievijā ieslodzījumā mirušā fonda "Hermitage Capital" jurista Sergeja Magņitska lietu.

Pēc Kožina teiktā, viņš informēts par iebraukšanas aizliegumu [Krievijā] dažiem "īpaši rusofobiskiem Igaunijas politiskajiem un sabiedriskajiem darbiniekiem". Lai gan Igaunijas parlaments jau 2016.gada decembrī pieņēma likuma grozījumus, kas ļautu aizliegt iebraukt Igaunijā augstām Krievijas amatpersonām, kas ietvertas tā dēvētajā Magņitska sarakstā, šie ierobežojumi stājās spēkā tikai šogad. 29. martā Igaunijas valdība aizliedza iebraukt valstī 49 augstām Krievijas amatpersonām, kas iekļautas Magņitska sarakstā, un 3. aprīlī aizliegums stājās spēkā.

Jau ziņots, ka aprīļa nogalē Krievija aizliedza iebraukšanu valstī neizpaustam skaitam Lietuvas pilsoņu, kuru vidū ir arī vairāki žurnālisti un Seima deputāti. Arī Lietuvas Ārlietu ministrija sarakstā iekļautos cilvēkus informēja personiski, bet vairāki no viņiem - pazīstamais apskatnieks Rimvīds Valatka, portāla "15min.lt" žurnālists Dovīds Pancerovs un interneta televīzijas "Laisves TV" ("Brīvības TV") veidotājs Andrjus Tapins - paši par aizliegumu paziņoja sociālajā tīklā "Facebook". Kā norādīja šie cilvēki, aizliegums iebraukt Krievijā viņiem noteikts uz pieciem gadiem.

Advokāts Sergejs Magņitskis nomira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad viņš bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo no apcietinājuma vai jātiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!