Foto: AFP/Scanpix

Krievijas amatpersonas paziņoja, ka uz Libānas galvaspilsētu Beirūtu ir nosūtītas divas lidmašīnas pilsoņu evakuācijai no nemieru plosītās Sīrijas. Tas ir pirmais šāds gadījums kopš nemieru sākšanās 2011. gada martā, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ārkārtas situāciju ministrija pirmdien paziņoja, ka otrdien uz Beirūtu nosūtīs divas lidmašīnas, lai no Sīrijas evakuētu vairāk nekā 100 savu pilsoņu.

Paziņojums varētu norādīt, ka Krievija arvien vairāk šaubās par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spējām noturēties pie varas un ir nobažījusies par savu pilsoņu drošību, norāda "The Guardian". Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš ir teikusi, ka tai ir ārkārtas rīcības plāns savu pilsoņu evakuācijai no Sīrijas, ja tāda nepieciešamība rastos, atgādina laikraksts.

Krievija ir Sīrijas valdošā režīma galvenais sabiedrotais gandrīz divus gadus ilgā konflikta laikā. Maskava ir izmantojusi savas veto tiesības ANO Drošības padomē, lai pasargātu Asada režīmu pret sankcijām.

Pirmdien Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils Elarabi paziņoja, ka starptautiskā pārstāvja Lahdara Brahimi misija Sīrijas krīzes atrisināšanā nav devusi pat "niecīgākas cerības". Elarabi norādīja, ka būtu jāsasauc ANO Drošības padomes sēde, lai pieprasītu Sīrijā pamieru, kuru kontrolētu novērošanas spēki.

Lahdars Brahimi par ANO un Arābu līgas pārstāvi Sīrijā kļuva vasarā, kad savu mandātu pēc piedāvātā miera plāna izgāšanās nepagarināja īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans. Tomēr arī Alžīriešu politiķim Brahimi nav izdevies panākt progresu krīzes atrisināšanā.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 60 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!