Foto: AFP/Scanpix

Krievijā svētdien notika vietējās vēlēšanas, kuras, visticamāk, apstiprinās valdošās partijas - Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbalstošās "Vienotās Krievijas" varu.

Vēlēšanās varēja balsot 59 miljoni iedzīvotāju.

Vislielāko izaicinājumu Kremlis piedzīvoja Kostromā, kas atrodas apmēram 350 kilometru attālumā no Maskavas. Tur startēja divi opozīcijas koalīcijas "RPR-Parnas" kandidāti.

Koalīciju veido noslepkavotā opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova partija. Tās līderis ir Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs.

Citos reģionos koalīcijas kandidātiem tika atteikta reģistrācija, ko opozicionāri atzina par politiski motivētu rīcību.

Tiek uzskatīts, ka vēlēšanas atklās sabiedrības noskaņojumu pirms nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām laikā, kad valsts piedzīvo ekonomiskās grūtības naftas cenu krituma un Ukrainas dēļ ieviesto sankciju dēļ.

Viens no opozīcijas koalīcijas kandidātiem Kostromas reģionā ir 32 gadus vecais aktīvists Iļja Jašins, kurš norādīja, ka cīņa šajās vēlēšanās ir nevienlīdzīga.

""Vienotajai Krievijai" ir monopols televīzijā un administratīvajos resursos," sacīja Jašins, "tā rēķinās ar uzvaru vēlēšanās tādēļ, ka tās varā ir informācija un resursi."

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Jašins tika īsi aizturēts, bet viens no kampaņas organizatoriem tika piekauts.

Jašina vienīgais aģitācijas veids bija runāšana ar vietējiem iedzīvotājiem daudzdzīvokļu māju pagalmos. Šīs tikšanās bieži pārtrauca policija vai Kremli atbalstošie jauniešu grupējumi, vienreiz tika pat nolīgts melnādains vīrietis, kurš izlikās par amerikāņu diplomātu.

Kostromas reģionā "RPR-Parnas" kandidāti startēja līdzās vēl 15 citiem politiskajiem spēkiem. Tas ir vislielākais vienā reģionā reģistrēto politisko spēku skaits Krievijā, vēstīja vēlēšanu komisija.

"Es zinu, ka "Parnas" piedalās, aiz viņiem ir amerikāņi," sacīja 47 gadus vecā Valentīna Oļeņeva, kura pavēstīja, ka savu balsi atdevusi par Komunistisko partiju. Arī cita 57 gadus veca sieviete atkārtoja šo apgalvojumu sakot, ka partiju "atveduši amerikāņi".

Vēlēšanās jātiek ievēlētam 21 gubernatoram un 11 reģionālajiem parlamentiem. Maskava vēlēšanās nepiedalās.

Līdz sestdienas pēcpusdienai vēlēšanu novērošanas grupa "Golos" bija saņēmusi ziņas 1250 par iespējamiem vēlēšanu noteikumu pārkāpumiem.

Liberālā opozīcijas partija "Jabloko" arī startējusi vēlēšanās ar 1500 kandidātiem. Viens no viņu kandidātiem cīnās par gubernatora amatu.

Vēlēšanās netiek gaidīta augsta aktivitāte - iepriekšējās vietējās vēlēšanās piedalījās tikai 21% balsstiesīgo.

Kamčatkā, kur vēlēšanu iecirkņi tika slēgti vispirms, bija nobalsojuši 28% balsstiesīgo, vēstīja reģionālā vēlēšanu komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!