Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairākas Krievijas nevalstiskās organizācijas tiesā apstrīdējušas atcelto pāreju no vasaras uz ziemas laiku un atpakaļ, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kopš 2011.gada Krievija dzīvo pēc tā saucamā vasaras laika. Tiesā šo lēmumu apstrīdējušas vairākas ar veselības aizsardzību saistītas organizācijas.

Šīs organizācijas uzskata, ka valdības 2011.gada 31.augusta lēmums par laika maiņu atcelšanu neatbilst Krievijas un arī starptautiskajām tiesībām, kā arī pārkāpj pilsoņu tiesības uz dzīvību, veselību un atpūtu, vēsta BBC. Noteikumi, ka pulkstenis netiek grozīts, atteicas uz visu Krievijas Federāciju, kurā cilvēki jau tā dzīvo dažādās laika joslās.

Pāreju uz ziemas laiku 2011.gadā atcēla premjers Dmitrijs Medvedevs. Valdība tolaik uzskatīja, ka laika grozīšana slikti ietekmē cilvēku veselību un valsts ekonomiku. Taču daudzi Krievijas iedzīvotāji uzskatīja, ka dzīvošana pēc vasaras laika ir iemesls sliktam miegam un ka tas negatīvi ietekmē veselību un dzīves kvalitāti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2012.gadā kādā preses konferencē atzina, ka dzīvošana pēc vasaras laika negatīvi ietekmē arī viņu, solot pēc sabiedrības aptaujas pieņemt lēmumu, kas darāms ar laika maiņām. Taču vēlāk premjers Medvedes aicināja pagaidām atstāt visu kā ir un turpināt novērot sabiedrību un tās reakciju, dzīvojot pēc vasaras laika.

Aptaujas liecina, ka 54% Krievijas iedzīvotāju atbalsta pulksteņa grozīšanas atcelšanu, uzskatot, ka pāriešana no vasaras laika uz ziemas un atpakaļ ietekmē veselību un būtiski nesamazina elektroenerģijas patēriņu, taču arī ar vasaras laiku cilvēki nav apmierināti. Arī Krievijas ārsti uzskata, ka laika grozīšana nav laba veselībai. Piemēram, psihiatrs Aleksandrs Strogonovs paudis viedokli, ka atbilstoši krievu dzīvesveidam, viņiem piemērotāks ir ziemas laiks, taču bieža laika maiņa nebūtu vēlama.

BBC atgādina, ka pāreja no un uz vasaras un ziemas laiku notiek 110 pasaules valstīs, arī lielākajā daļā Eiropas un ASV. Pēc PSRS sabrukuma no pulksteņa grozīšanas atteicās Uzbekistāna, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Gruzija, Kazahstāna un Kirgizstāna.

Valstīs, kuras atrodas tuvu ekvatoram, laiks netiek grozīts vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!