Foto: AP/Scanpix

Krievijas tiesa trešdien piespriedusi piecu gadu cietumsodu par "ekstrēmisma" propagandu tīmeklī kādam blogerim, kurš aicinājis piedalīties protestos pret transporta biļešu cenu paaugstināšanu un kritizējis Krievijas iebrukumu Ukrainā.

35 gadus vecajam Tomskas apgabala iedzīvotājam Vadimam Tjumencevam aizliegts arī trīs gadus izmantot internetu.

Tjumencevs vietējās varasiestādes bija nokaitinājis ar blogu sēriju, kurā tās tika apsūdzētas korupcijā un nekompetencē. Taču vienlaikus viņš asi kritizēja Maskavas apbruņotās teroristu bandas, kas darbojas Ukrainas austrumos, norādot, ka viņš neredz iemeslu, kāpēc Krievijas ierindas pilsoņiem būtu jādodas karot uz kaimiņvalsti.

Tomskas apgabala tiesas izplatītajā paziņojumā apgalvots, ka Tjumencevs esot aicinājis uz valdības gāšanu. Šādi tiesneši interpretējuši viņa aicinājumu uz nesankcionētu mītiņu pret vietējo autobusu biļešu cenu paaugstināšanu.

Tiesa arī apgalvo, ka apsūdzētais esot aicinājis uz naidīgām darbībām pret bēgļiem no Ukrainas. Šādi interpretēts videoieraksts, kurā Tjumencevs pauž neapmierinātību ar to klātbūtni Tomskā un aicina viņus deportēt.

Tjumencevs jau paziņojis, ka spriedumu pārsūdzēs.

Par spriedumu sašutumu paudusi arī cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Memoriāls".

Ietekmīgais krievu blogeris Pāvels Pjaņikovs norādījis, ka šī prāva atgādinot komunistu diktatora Josifa Staļina laikmetu, uzsverot, ka darbības, par kurām notiesāts Tjumencevs, nedrīkst būt krimināli sodāmas.

"Mēs esam klusiņām atgriezušies pie staļiniskas tiesāšanas par domu noziegumiem," atzina Prjaņikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!