Foto: AFP/Scanpix

Rietumvalstīm būtu jāsniedz militārs atbalsts Ukrainai cīņā ar Krieviju, kura nepārtrauc mēģinājumus sagrābt kārtējo Ukrainas reģionu, uzskata pazīstamais ASV analītiķis Zbigņevs Bžežinskis. Par to vēsta aģentūra UNIAN.

Krievija apgalvo, ka tā ir tautas sacelšanās, bet patiesībā pārbauda, vai var sagrābt šo teritoriju bez lielas pretestības un turpināt teikt, ka reģions pats atdalījās no Ukrainas,” norāda bijušais ASV prezidenta padomnieks.

“Es redzu pārsteidzošu sakritību starp to, kas pirms dažām nedēļām notika Krimā un tagad austrumos,” stāsta Bžežinskis, paskaidrojot, ka “bandītu grupas” formastērpos bez atpazīšanas zīmēm pēkšņi parādās Ukrainas austrumos un mēģina izdarīt to pašu, ko Krimā.

Analītiķis norāda, ka pretestības gadījumā Krievija plāno ievest Ukrainā pie robežām koncentrētos spēkus, bet tālākā notikumu attīstība būs ļoti atkarīga no pašiem ukraiņiem. Ja Kijeva nepretosies, Krievija ar Ukrainas austrumu reģioniem izdarīs to pašu, ko ar Krimu, un Rietumi aktīvi neiejauksies, paredz Bžežinskis.

“Ja nolems pretoties, tad ticams, ka viņi zaudēs soli pa solim, bet ja šī pretestība turpināsies, tad Rietumi, patīk tas vai nē, izjutīs sabiedrības spiedienu, lai viņiem palīdzētu,” turpina bijušais ASV prezidenta padomnieks.

Bžežinskis uzskata, ka Rietumiem pēc iespējas ātrāk ir oficiāli jāinformē Ukraina par militāro palīdzību, jo tas var samazināt militāra konflikta izcelšanās iespējamību.

“Ja par to savlaicīgi viņus informēsim, tad liela iespējamība, ka ukraiņi sacelsies pret Krieviju, bet, ja krievi to zinās, tad divreiz apdomās pirms doties lielā misijā,” uzskata Bžežinskis.

Vēstīts, ka nedēļas nogalē vairākās Ukrainas austrumu pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības. Kijeva uzskata, ka tās inscenējis Kremlis, gatavojoties apgabalu aneksijai pēc Krimas okupācijai līdzīga scenārija.

Slovjanskā, Doņeckas apgabalā, bruņoti kaujinieki sestdien ieņēma Ukrainas drošības dienesta ēku un izveidoja kontrolposteņus uz ceļiem. 


Svētdienas vakarā separātistu kontrolē Ukrainas austrumu daļā atradās septiņas administrācijas ēkas, trīs milicijas iecirkņi un deviņi citi pilsētu stratēģiskie objekti. Ukrainas valdība ir izvirzījusi ultimātu, ka “teroristi”, kuri līdz pirmdienas rītam nenoliks ieročus, saskarsies ar “plašām pretterorisma akcijām”. Savukārt tie, kas labprātīgi būs nolikuši ieročus, tiks apžēloti.

Varas iestāžu pārņemšana sākās ar prokrieviskajiem mītiņiem jau 6. aprīlī. Separātisti tad ieņēma apgabala administrācijās ēkas Doņeckā un Harkovā, kā arī Ukrainas drošības dienesta ēkas Luhanskā un Doņeckā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!