Foto: AP/Scanpix

Krievija trešdien solīja pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, kurā atzīts, ka pārkāptas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija un uzņēmēja Pjotra Oficerova tiesības uz "Kirovļes" lietas taisnīgu izskatīšanu.

"Krievijas Tieslietu ministrija pirms gala termiņa ECT Lielajā palātā pārsūdzēs Eiropas tiesas spriedumu Navaļnija un Oficerova lietā pret Krieviju," ministrijas preses dienests pavēstīja valsts ziņu aģentūrai TASS.

Maskava norādīja, ka savu pozīciju balstīs uz ECT precedentiem, "tai skaitā tiem, kuros tika apstiprinātas nacionālo tiesu tiesības interpretēt un ieviest nacionālos likumus".

Krievijai ir tiesības trīs mēnešu laikā lūgt vēl vienu lietas izskatīšanu, bet ECT obligāti tas nav jādara.

Jau vēstīts, ka ECT, izskatot Navaļnija un Oficerova sūdzību par Krievijas tiesas spriedumu "Kirovļes" lietā, atzinusi, ka ir pārkāptas sūdzības iesniedzēju tiesības uz lietas taisnīgu izskatīšanu tiesā.

Spriedumā norādīts, ka lietu nevar uzskatīt par politisku, kaut arī ir nopietnas šaubas par to, kādi bijuši kriminālvajāšanas motīvi.

ECT nospriedusi, ka Krievijai prasītājiem jāizmaksā kompensācijas 8000 eiro apjomā par morālo kaitējumu, kā arī jāsedz tiesas izdevumi - 48 053 eiro Navaļnijam un 22 893 eiro Oficerovam.

ECT atzina, ka Navaļnijs un Oficerovs tiesāti par darbībām, kuras nav iespējams atšķirt no parastas uzņēmējdarbības. Tas ir Eiropas cilvēktiesību konvencijas 6.panta - Tiesības uz taisnīgu tiesu - pārkāpums.

"Krimināltiesību norma traktēta patvaļīgi un neparedzami, kaitējot abiem sūdzības iesniedzējiem, kas noveda pie izteikti netaisnīga lietas iznākuma," teikts spriedumā.

Krievijā kopš 2015.gada decembra spēkā ir likums, kurā noteikts, ka Krievija var nepildīt ECT spriedumus, ja tie atbilstoši tiesas viedoklim neatbilst Krievijas konstitūcijai.

2013.gada vasarā Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesas tiesnesis Sergejs Bļinovs atzina Navaļnija un Oficerova vainu apsūdzībās par izlaupīšanu īpaši lielā apmērā un piesprieda viņiem attiecīgi piecus un četrus gadus cietumā, kā arī 500 000 rubļu lielu sodanaudu. Pēc trim mēnešiem, izskatot apelāciju apgabaltiesā, reālais cietumsods tika aizstāts ar nosacītu sodu.

Krievijas tiesa atzina, ka 2009.gadā Navaļnijs, kurš tobrīd bija Kirovas apgabala gubernatora ārštata padomnieks, esot izmantojis savu ietekmi, lai piespiestu toreizējo uzņēmuma "Kirovļes" ģenerāldirektoru Vjačeslavu Opaļevu noslēgt neizdevīgu līgumu par kokmateriālu piegādi Vjatkas mežrūpniecības uzņēmumam, kuru vadīja Oficerovs. Rezultātā "Kirovļes" esot savu preci pārdevis par cenu, kas ir zemāka par tirgus vērtību, radot 16 000 000 rubļu lielus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!