Foto: Shutterstock

ASV Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID) pārtrauc savu darbību Krievijā. Krievijas Ārlietu ministrija apsūdz organizāciju mēģinājumos ietekmēt politiskos procesus valstī, tai jāpārtrauc sava darbība līdz pirmajam oktobrim, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta ārvalstu mediji.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka USAID darbība valstī tiks pārtraukta ar pirmo oktobri. Organizācija ar dotāciju sadali esot mēģinājusi ietekmēt politiskos procesus valstī, to skaitā dažāda līmeņa vēlēšanas, informēja Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs. Par to vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Organizācijas pārstāvju darbība Krievijā bieži nav atbildusi aģentūras nosauktajiem darbības mērķiem veicināt divpusējo sadarbību attīstības jautājumos, norāda Ārlietu ministrija.

Paziņojumā uzsvērts, ka "nopietnus jautājumus rada" USAID darbība Krievijas reģionos, sevišķi Ziemeļkaukāzā, par ko jau vairākas reizes esot brīdināti organizācijas pārstāvji. Krievijas pilsoniskā sabiedrība ir pilnībā nobriedusi un tai nav vajadzīga "ārēja vadība", savu viedokli pauž ministrija.

"Jāprecizē, ka Krievija tagad ietilpst "jauno donoru" kategorijā un atsakās no palīdzības saņēmēja attīstībai statusa visās starptautiskajās organizācijās. Krievijas pilsoniskā sabiedrība ir kļuvusi pilnībā nobriedusi un tai nav vajadzīga "ārēja vadība"," teikts paziņojumā, norādot, ka Krievija ir gatava turpināt sadarbību ar USAID trešajās valstīs.

Otrdien vakarā oficiālu paziņojumu par USAID darbības pārtraukšanu Krievijā izplatīja ASV Valsts departaments. Departamenta pārstāve Viktorija Nulanda dokumentā norādīja, ka ASV lepojas ar USAID sasniegto Krievijā divu desmitgažu laikā. ASV puse turpināšot strādāt ar partneriem, lai atbildīgi noslēgtu USAID programmas, vai nodotu pilnvaras, teikts ziņojumā.

ASV joprojām ir apņēmusies atbalstīt demokrātiju, cilvēktiesības un veselīgas pilsoniskās sabiedrības attīstību Krievijā, kā arī sadarboties ar nevalstiskajām organizācijām, teikts paziņojumā.

ASV Starptautiskās attīstības aģentūru 1961. gadā izveidoja ASV prezidents Džons Kenedijs. Tā nodarbojas ar ekonomiskās attīstības atbalstīšanu, veselības aizsardzību, humānās palīdzības sniegšanu, konfliktu novēršanu un demokrātijas attīstības veicināšanu vairāk nekā 100 valstīs.

ASV atbalsta programmu Krievijā sāka pēc Padomju Savienības sabrukuma, kopumā dažādās programmās ieguldot aptuveni 2,7 miljardus ASV dolāru (1,44 miljardi latu), vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas amatpersonas ar lielām aizdomām skatās uz nevalstiskajām organizācijām, kuras atbalsta opozīciju un, domājams, saņem ārvalstu ziedojumus, norāda BBC. Krievijas prezidents Vladimirs Putins šogad paziņoja, ka opozīcijas protesta akcijas pret viņa atkārtotu ievēlēšanu amatā rīko ASV atbalstītas nevalstiskās organizācijas.

Nožēlu par valdības lēmumu pārtraukt USAID darbību Krievijā izsaka cilvēktiesību aktīvisti. Šī lēmuma dēļ drīzāk cietīs Krievijas iedzīvotāji, kuriem būs liegta bezmaksas juridiskā konsultācija un izglītības programmas, nevis ASV, norāda Maskavas Helsinku grupas vadītāja Ludmila Aleksejeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!