Foto: Reuters/Scanpix

Krievija pārtraukusi savu karavīru izvešanu no Ukrainas austrumiem, atsaucoties uz amatpersonām, piektdien vēsta aģentūra UNIAN.

"Tiek fiksēta Krievijas karavīru izvešanas no Ukrainas teritorijas pārtraukšana," preses konferencē paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko.

Šo informāciju apstiprina arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Šis process ir apturēts. Mēs pieprasām izpildīt trīs nosacījumus. Pirmais: Krievijas karavīru izvešana. Otrais: robežas slēgšana kaujas tehnikai, karavīriem, ieroču piegādēm. Un, lai robežu novērotu EDSO. Un trešais: atbrīvot visus cilvēkus, kuri nelikumīgi aizturēti un tiek turēti Doņeckas, Luhanskas apgabalā un Krievijā," UNIAN citē prezidenta teikto.

Tikmēr kaujinieku darbības aktivitātes samazināšanās novērota Mariupoles un Novoazovskas rajonā, ko varētu izskaidrot ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) darbību, informē Lisenko.

Vēstīts, ka trešdien Ukrainas prezidents Porošenko paziņoja, ka no valsts austrumiem izvesti 70 % Krievijas karavīru, norādot, ka tas varētu būt Minskas miera sarunu rezultāts. Savukārt kāda NATO amatpersona ceturtdien atklājusi, ka Ukrainā joprojām ir 1000 Krievijas karavīru.

Vēstīts, ka sarunās Minskā 5. septembrī starp Kijevu un separātistu pārstāvjiem parakstīta vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos. Viens no vienošanās punktiem paredz karagūstekņu apmaiņu.

Par spīti noslēgtajam pamieram no Ukrainas austrumiem tomēr pienāk ziņas par apšaudēm. Tāpat ziņots, ka promaskaviskie spēki pamiera laikā sagrābuši jaunas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!