Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Rebeka Harmsa neielaista Krievijā tāpēc, ka viņa iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar Eiropas Savienības (ES) noteiktajiem ierobežojumiem virknei Valsts domes deputātu, paziņojis Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs.

"Daži uzdod jautājumu, kāpēc šie saraksti nav publiski, nav nodoti atklātībai. Nu, tāda ir mūsu prakse šajā gadījumā. Ja Harmsas kundze vai viņas pārstāvji būtu vērsušies pie manis vai maniem darbiniekiem, mēs būtu viņiem ieteikuši atturēties no brauciena," paziņoja Čižovs.

ES piektdien nosodīja Harmsas neielaišanu Krievijā, kura gatavojās Maskavā apmeklēt tiesas sēdi Ukrainas lidotājas Nadeždas Savčenko lietā. Kā paziņoja ES diplomātiskā dienests preses pārstāvis, Harmsa pirms ceļojuma bija sazinājusies ar Krievijas varasiestādēm.

Krievijā neesošā caurredzamība attiecībā uz ''melnajā sarakstā'' iekļautajiem cilvēkiem ir nožēlojama un pretrunā starp Briseli un Maskavu noslēgtā vīzu režīma garam, piebilda pārstāvis.

EP "zaļo" frakcijas vadītāja Harmsa ceturtdien atklāja, ka robežsargi Maskavas Šeremetjevas lidostā paziņojuši viņai, ka viņa pasludināta par nevēlamu personu un viņas atkārtots mēģinājums iekļūt valstī būtu krimināli sodāma darbība.

Līdz ar to Harmsa, kura ir Vācijas pilsone, bija spiesta ar lidmašīnu atgriezties Briselē.

Harmsas birojs paziņoja, ka saskaņā ar tā rīcībā esošo informāciju tā bija pirmā reize, kad Krievija ir atteikusies ielaist valstī EP deputātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!