Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā hakeru grupa "Anonymous" apgalvo, ka Krievijas varasiestādes pašas apzināti atslēgušas ūdens piegādi Krimai pa Ziemeļkrimas kanālu.

Ziemeļkrimas kanāls ir būvēts no 1961. līdz 1971. gadam. Tas sākas Dņepras upē Kahovkas ūdenskrātuvē un stiepjas 402 kilometru garumā līdz pat Kerčas pussalai Krimā. Sestdien virknē mediju parādījās ziņas, ka ūdens Krimā vairs nepienāk, tikai vainotas gan Kijevas varasiestādes, gan pati Krima.

Pa šo kanālu Krima saņem 85% patērētā saldūdens, kas tiek izmantots pārsvarā saimnieciskajām vajadzībām. 

Aktīvisti vietnē "Anonymous.fm" skaidro, ka Kahovkas ūdenskrātuve atrodas 22 - 23 metrus augstāk par jūras līmeni. Ūdens pa garo kanālu pašplūsmā tek līdz Armjanskas pilsētai.

Lai ūdeni iepildītu tālākajā kanāla posmā, kas stiepjas iekšā Krimā, Krasnoperekopskas pilsētā ir izveidota sūkņu stacija. "Anonymos" pievienojuši ar 26. aprīli datētu fotogrāfiju, kurā redzams, ka ūdens kanāla ir, bet Krimā tas nenokļūst, jo minētā sūkņu stacija, kas atrodas anektētās Krimas kontrolē, esot atslēgta.

"Problēma ir tāda, ka Krievijas varas iestādes ir atslēgušas sūkņus, lai ūdens nenonāktu Krimā. Pēc tam Pirmais kanāls radīja virkni sižetu par to, ka Ukrainas varasiestādes it kā atslēgušas ūdeni," teikts "Anonymous" publikācijā.

"Anonymos" publikācija ar shēmām ir šeit.

Jau vēstīts, ka sestdien izskanēja ziņas par to, ka Ukraina it kā pārtraukusi ūdens padevi Krimai. Krimas vicepremjers Rustams Termirgalijevs vēl sestdien teica, ka "Kijevas hunta", atslēdzot ūdens padevi, ir parādījusi "savu īsto seju". Viņš arī paskaidroja, ka problēmas ar dzeramo ūdeni Krimā nav, bet zaudējumi būs lauksaimniecībai.

Savukārt Krimas valdības vadītājs Sergejs Aksenovs rakstīja, ka ir "rezerves plāns" un Krima bez ūdens nepaliks.

Tikmēr Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Jurijs Odarčenko norādīja, ka ūdens Krimai nepienāk pašas Krimas vainas dēļ, kuras jaunās varas iestādes nesekojot tehnoloģiskajam procesam.

Amatpersona norādīja, ka pat tad, ja Krimas varas iestādes atradīs speciālistus, kas gatavi uzreiz sākt apkalpot kanālu, nepieciešams vēl mēnesis gultnes mērcēšanai un tikai tad varēs sākt pildīt kanālu ar ūdeni.

Ukrainas varasiestādes iepriekš norādīja, ka Krievijas anektētā Krima nav noslēgusi atbilstošas vienošanās par ūdens piegādi un nav apmaksājusi parādus, tā vietā turpinot nesankcionētu ūdens lietošanu, ziņo aģentūra UNIAN.


Vēstīts, ka pēc starptautiski neatzīta Krimas referenduma, kas notika Krievijas karaspēka klātbūtnē, Krievija Ukrainai piederošo pussalu martā ir iekļāvusi savā sastāvā. Krievijas karavīri bez atpazīšanas zīmēm svarīgākos objektus pussalā kontrolēja jau kopš februāra beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!