Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV ir atteikušās uzņemt augsta ranga Krievijas delegāciju Sīrijas jautājumā, kā arī nosūtīt savu delegāciju uz Maskavu, trešdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien apsūdzēja ASV par atteikšanos sadarboties un apmainīties ar izlūkdienestu informāciju saistībā ar Sīriju, un sacīja, ka ir gatavs nosūtīt uz ASV augsta līmeņa delegāciju, ko vadītu premjerministrs Dmitrijs Medvedevs.

"Burtiski šodien mēs saņēmām oficiālu atbildi," Krievijas parlamenta apakšpalātā Valsts domē teica Lavrovs.

"Mums tika teikts, ka viņi nevar nosūtīt delegāciju uz Maskavu, un nevar arī uzņemt delegāciju Vašingtonā," piebilda ministrs.

Uzstājoties investīciju forumā, Putins otrdien norādīja, ka Krievijas delegācijā varētu būt bruņoto spēku pārstāvji, tai skaita ģenerālštāba priekšnieka vietnieks, kā arī drošības dienestu pārstāvji.

"Ir laiks pacelt šo darbu nopietnā, būtiskā līmenī, ja mēs vēlamies strādāt efektīvi," viņš sacīja.

Krievijas prezidents tomēr arī asi kritizēja Vašingtonu, norādot, ka ASV nezina, kādi ir Maskavas mērķi Sīrijā.

"Es uzskatu, ka dažiem mūsu partneriem vienkārši ir biezputra smadzenēs," paziņoja Putins.

Lavrovs toties atklāja, ka ASV un Krievija gandrīz ir panākušas vienošanos par izvairīšanos no otras puses uzlidojumu maršrutiem, lai tādā veidā mazinātu sadursmes iespējas.

"Tam vajadzētu stāties spēkā kuru katru dienu," viņš sacīja, paužot cerību, ka visas formalitātes tiks nokārtotas trešdien.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters iepriekš paziņoja, ka ASV un Krievijai būs vēl viena "dekonfliktēšanas" sarunu kārta.

"Šis sarunas virzās uz priekšu, nekas vēl nav pabeigts." viņš norādīja.

Krievija ir paziņojusi, ka 30.septembrī sāktie gaisa triecieni un raķešu uzbrukumi ir vērsti pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", bet Rietumi norāda, ka tie notiek arī pret mērenajiem režīmam opozīcijā esošajiem grupējumiem, to mērķis ir stiprināt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pozīcijas un ļaut viņam atgūt teritorijas, kas zaudētas pēdējā pusotra gada laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!