Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Ārlietu ministrija otrdien atzinusi, ka Sīrijā ievainojumus guvuši vairāki desmiti Krievijas un citu NVS valstu pilsoņi. Precīzu cietušo skaitu ministrija neprecizē.

Paziņojums izskan laikā, kad medijos tiek pētīta Krievijas algotņu bojāeja 7. februārī notikušā ASV koalīcijas triecienā pa Sīrijas režīma pusē karojošajiem spēkiem.

"Kā jau atzīmēts, Sīrijā atrodas Krievijas pilsoņi, kas tur devušies pēc pašu vēlēšanās un ar dažādiem mērķiem. Vērtēt viņu lēmuma likumību nav Ārlietu ministrijas uzdevums," ministrijas paziņojumu citē aģentūra "RIA Novosti".

Ministrija arī uzsver, ka starp cietušajiem nav Krievijas karavīru, taču visiem cietušajiem ir palīdzēts nokļūt atpakaļ Krievijā. "Cik mums ir zināms, viņi ārstējas dažādās medicīnas iestādēs," paskaidroja ministrijā.

Iepriekš medijos izskanēja informācija, ka ASV vadītās koalīcijas pret grupējumu "Daesh" triecienā pa Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pusē karojošajām vienībām, kuras bija sākušas uzbrukumu amerikāņu atbalstīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) pozīcijām, gājuši bojā Krievijas algotņi no tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner".

Algotņu izmantošana, kā uzskata novērotāji, dot iespēju Krievijai veikt militārās operācijas un noklusēt patieso Sīrijas konfliktā bojāgājušo krievu skaitu, jo algotņi oficiāli nav Krievijas armijas karavīri.

Bojāgājušo Krievijas algotņu skaits 7. februāra incidentā medijos tiek lēsts no dažiem līdz pat vairāk nekā 200. Aģentūra "Reuters" no vairākiem avotiem ieguva ziņas, ka nogalināti aptuveni 100, bet ievainoto ap 200 algotņi. Cietušie ar īpaši aprīkotām lidmašīnām esot nogādāti uz četriem militārajiem hospitāļiem Krievijā.

Krievija savu saistību ar Sīrijā notikušo incidentu noliedz. Kremlis pēc ziņām par triecienu komentēja, ka tam nav informācijas par bojāgājušiem krieviem.

Nākamajās dienās žurnālisti un tīmekļa izmeklētāji identificēja vairākus Sīrijā bojāgājušus algotņus. Tam sekoja Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojums, ka ASV triecienā "varētu būt gājuši bojā" pieci Krievijas pilsoņi, kas nav karavīri.

Lai gan saskaņā ar ASV versiju Asada atbalstītāju spēki Deir ez Zoras provincē uzbrukuši SDF pozīcijām, domājams, ar mērķi pārņemt bagātīgos naftas laukus, Krievija apgalvoja, ka šie spēki veikuši operāciju pret teroristu grupējumu "Daesh".

Saskaņā ar konflikta vērotāju kartēm incidenta tuvākajā apkārtnē gan nav "Daesh" kontrolētu teritoriju. Jāatzīmē, ka Kremlis 6. decembrī nāca klajā ar paziņojumu, ka teroristu grupējums "Daesh" Sīrijā ir pilnīgi sakauts. Nākamajā dienā negaidītā vizītē Sīrijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins ne pirmo reizi pilsoņu kara laikā paziņoja par daļēju karaspēka izvešanu no Sīrijas.

Krievijas Sīrijas pilsoņu karā atbalsts prezidenta Bašara al Asada spēkus.

18. martā Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas, kurā tiek prognozēta Putina atkārtota apstiprināšana prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!