Krievija apsūdz NATO Ziemeļeiropas un Baltijas valstu destabilizēšanā, palielinot spriedzi Ukrainas konfliktā, tai pašā laikā izziņo par jaunu militāro treniņu veikšanu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

NATO, veicot regulārus treniņus un paziņojot par jaunām militārajām mācībām Ziemeļeiropā un Baltijas valstīs, tikai saasina spriedzi Ukrainā, uzskata Krievija.

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds norādīja, ka viņu māc bažas par "ļoti agresīvo" Krievijas gaisa spēku "zondēšanu" Lielbritānijas gaisa telpā. Viņš uzsvēra, ka NATO valstīm ir jāstrādā kopā, lai reaģētu uz Krievijas agresiju.

Tikmēr pirmdien, 1. decembrī, Krievija paziņoja, ka 2015. gadā organizēs vairāk militāro mācību nekā 2014. gadā, plānots, ka mācībā piedalīsies arī Baltkrievija.

NATO pārstāvji norādīja, ka organizācija kopš Krimas aneksijas un konflikta Ukrainas austrumos turpina palielināt savas aizsargspējas. Kopš konflikta sākuma vairāk nekā 4 000 cilvēku ir zaudējuši savas dzīvības.

Par spīti konfliktam Ukrainā, Maskava nestabilitātes un "kara spēļu" veicināšanā apsūdz Rietumvalstis.

"Viņi mēģina destabilizēt visstabilāko reģionu pasaulē – Ziemeļeiropu," skaidroja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksejs Meškovs. Viņš uzsvēra, ka lidaparāti, kurus izmanto militārajās mācībās virs Baltijas valstīm, ir apbruņoti ar kodolieročiem.

Kamēr NATO norāda, ka Krievija nodrošina Ukrainas austrumu kaujiniekus ar jauniem kaujiniekiem un ieročiem, Krievija turpina to noliegt.

"Mēs novērojam ievērojamu militāro nodrošinājumu Ukrainā un ap to," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs.

Jau ziņots, ka oktobra beigās pie Lielbritānijas, Dānijas, Vācijas, Norvēģijas, Portugāles un Turcijas gaisa telpas pārtverti Krievijas lidaparāti.

NATO pārstāvis pirmdien, 1. decembrī, paziņoja, ka alianse ievēros papildu piesardzības pasākumus. "Ja paskatās uz Krievijas aktivitātēm Krimā, vispirms Krima un tagad dienvidaustrumu Ukraina, ir diezgan skaidrs, ka [Krievija] nodarbojas ar destabilizēšanu," norādīja NATO pārstāvis.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs skaidroja, ka Krievija, "veicot agresiju pret savu kaimiņu", ir vainīga par nestabilitāti Baltijas valstīs. Viņš atsaucās uz regulārajām Krievijas jūras spēku "vizītēm" Baltijas jūras reģionā.

Jau ziņots, ka Krievijas bruņoto spēku lidojumi, kā arī Krievijas jūras spēku "vizītes" pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatētas pietiekami regulāri un to aktivitāte ir augusi pēdējo piecu gadu laikā.

Savukārt NATO lidmašīnas, reaģējot uz Krievijas kaujas lidmašīnām, gaisā pacēlušās aptuveni 400 reizes, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!