Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija uz laiku aizliegusi Turcijas lidmašīnām ielidot Sīrijas gaisa telpā, tostarp virs kurdu apdzīvotās Afrīnas reģiona, ziņo Tuvo austrumu medijs "Bas News".

Krievijas rīkojums izdots pēc tam, kad Sīrijā sestdien, 3. februārī, notriekts tās iznīcinātājs. Jau ziņots, ka par kara lidaparāta notriekšanu atbildību uzņēmusies džihādistu savienība "Hayat Tahrir al-Sham" (HTS) (iepriekš pazīstami kā "Al Nusra Front"), kuru līdz ar citiem Idlibas reģionā esošajiem opozīcijas grupējumiem atbalsta Turcija. HTS tiek uzskatīts par radikālāko, bet vienlaikus arī spēcīgāko opozīcijas grupējumu.

Lai gan publiski paziņojumi par notikušo ne no vienas puses nav izskanējuši, "Krievija uz laiku liegusi Turcijas iznīcinātājiem lidot virs Sīrijas," rakstīts turku medijā "Super Haber".

Jau ziņots, ka Turcija kopš 20. janvāra Sīrijā īsteno kampaņu "Olīvas zars" pret vienīgo pilsoņkarā līdz šim neskarto reģionu Afrīnu. Vēsturiski kurdu apdzīvotajā apgabalā politiski militāro vadību uzņēmušies kurdu "Tautas aizsardzības spēki", ko Turcija uzskata par teroristu organizāciju.

Par spīti nelielajiem panākumiem ģeogrāfiski ieņemtās platības ziņā, Turcijas artilērijas apšaudēs un uzlidojumos līdz šim miruši un ievainojumus guvuši jau vairāki simti Afrīnas civiliedzīvotāju un bēgļu, kas uz līdz šim mierīgo reģionu bija pārcēlušies iepriekšējos gados. Tiek lēsts, ka Afrīnā patlaban ir ap 200 000 pamatiedzīvotāju un ap 400 000 bēgļu no citiem Sīrijas apgabaliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!