Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija pēdējos desmit gados ražojusi nelielus apjomus ar nervu paralizējošo vielu "Novičok", ar ko 4. martā Solsberi tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, vēstulē NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam norādījusi Lielbritānija.

Lielbritānijas nacionālās drošības padomnieks Marks Sedvils vēstulē Stoltenbergam norādījis, ka "Novičok" saražots ķīmisko ieroču programmas ietvaros un Krievijas prezidents Vladimirs Putins savulaik bijis "cieši iesaistīts" šajā programmā.

Vēstulē teikts, ka šī gadsimta pirmajā desmitgadē Krievija sāka programmu, lai pārbaudītu karadarbībā izmantojamo ķīmisko vielu piegādes veidus, no kuriem viens bijusi indes uzklāšana uz durvju rokturiem.

"Šīs pašas programmas ietvaros pēdējā desmitgadē Krievija ir saražojusi un uzkrājusi nelielus daudzumus "Novičok"," norādīts vēstulē, ko Lielbritānijas valdība publiskojusi internetā.

Vēstulē teikts, ka Skripaļu lietas izmeklēšanā vislielākā "Novičok" koncentrācija atrasta uz Skripaļa mājas parādes durvju roktura.

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) ceturtdien paziņoja, ka Lielbritānija pareizi identificējusi vielu, ar ko tika saindēti Skripaļi.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons apgalvoja, ka OPCW atzinums atbalsta Londonas secinājumu, ka Skripaļu saindēšanā vainojama Krievija.

Krievijas Ārlietu ministrija savukārt apsūdzēja Džonsonu un citus Lielbritānijas ministrus tīšā faktu sagrozīšanā.

Sedvils vēstulē Stoltenbergam arī norādījis, ka Krievijas izlūkdienesti vismaz piecus gadus izspiegojuši Skripaļu un viņa meitu pirms viņi tika saindēti.

"Mums ir informācija, kas liecina, ka Krievijas izlūkdienestu interese par Skripaļiem stiepjas vismaz piecus gadus atpakaļ līdz 2013. gadam, kad Krievijas armijas izlūkdienesta aģenti uzlauza Jūlijas Skripaļas e-pasta kontus," teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!